Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Regionalne značajke uvjeta razvoja hrvatske poljoprivrede

Petar Grahovac


Puni tekst: hrvatski pdf 338 Kb

str. 133-152

preuzimanja: 3.267

citiraj


Sažetak

Poljoprivredni proizvodni prostor Republike Hrvatske može se, s obzirom
na prirodne uvjete (tlo, klimu i reljef) podijeliti na četiri prilično homogene poljoprivredne
regije: Slavonsku, Središnju, Gorsku i Kadransku. Iako se rasprostiru na razmjerno
malom prostoru, one se međusobno uvelike razlikuju prema ostalim, proizvodnim uvjetima
razvoja poljoprivrede.
Tako je najveća prosječna veličina poljoprivrednih gospodarstava u Slavonskoj i najmanja
u Jadranskoj regiji u kojoj je i najmanja prosječna veličina parcele. U odnosu na
ukupne površine, najviše oranica ima u Slavonskoj i majmanje u Jadranskoj regiji. Veoma
su velike i razliek od jedne do druge regije s obzirom na navodnjavane površine, primjenu
mineralnih gnojiva i pesticida, poljoprivrednu mehanizaciju, stočni fond, starosnu i obrazovnu
strukturu poljoprivrednika.

Ključne riječi

Poljoprivredne regije; prirodni uvjeti proizvodnje; poljoprivredne površine; kemizacija; mehanizacija; stočni fond; radna snaga

Hrčak ID:

26217

URI

https://hrcak.srce.hr/26217

Datum izdavanja:

1.12.2005.

Posjeta: 4.058 *