hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

UTJECAJ AUTOHTONIH SOJEVA SACCHAROMYCES SPP. NA KONCENTRACIJU SUMPORNOG DIOKSIDA U VINU

Josip BELJAK ; Department of Viticulture and Enology, Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Croatia
Ana JEROMEL ; Department of Viticulture and Enology, Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Croatia
Stanka HERJAVEC ; Department of Viticulture and Enology, Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Croatia
Sandi ORLIC ; Department of Microbiology, Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Croatia

Puni tekst: hrvatski, pdf (331 KB) str. 289-295 preuzimanja: 504* citiraj
APA 6th Edition
BELJAK, J., JEROMEL, A., HERJAVEC, S. i ORLIC, S. (2008). UTJECAJ AUTOHTONIH SOJEVA SACCHAROMYCES SPP. NA KONCENTRACIJU SUMPORNOG DIOKSIDA U VINU. Journal of Central European Agriculture, 9 (2), 289-295. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/26513
MLA 8th Edition
BELJAK, Josip, et al. "UTJECAJ AUTOHTONIH SOJEVA SACCHAROMYCES SPP. NA KONCENTRACIJU SUMPORNOG DIOKSIDA U VINU." Journal of Central European Agriculture, vol. 9, br. 2, 2008, str. 289-295. https://hrcak.srce.hr/26513. Citirano 23.10.2021.
Chicago 17th Edition
BELJAK, Josip, Ana JEROMEL, Stanka HERJAVEC i Sandi ORLIC. "UTJECAJ AUTOHTONIH SOJEVA SACCHAROMYCES SPP. NA KONCENTRACIJU SUMPORNOG DIOKSIDA U VINU." Journal of Central European Agriculture 9, br. 2 (2008): 289-295. https://hrcak.srce.hr/26513
Harvard
BELJAK, J., et al. (2008). 'UTJECAJ AUTOHTONIH SOJEVA SACCHAROMYCES SPP. NA KONCENTRACIJU SUMPORNOG DIOKSIDA U VINU', Journal of Central European Agriculture, 9(2), str. 289-295. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/26513 (Datum pristupa: 23.10.2021.)
Vancouver
BELJAK J, JEROMEL A, HERJAVEC S, ORLIC S. UTJECAJ AUTOHTONIH SOJEVA SACCHAROMYCES SPP. NA KONCENTRACIJU SUMPORNOG DIOKSIDA U VINU. Journal of Central European Agriculture [Internet]. 2008 [pristupljeno 23.10.2021.];9(2):289-295. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/26513
IEEE
J. BELJAK, A. JEROMEL, S. HERJAVEC i S. ORLIC, "UTJECAJ AUTOHTONIH SOJEVA SACCHAROMYCES SPP. NA KONCENTRACIJU SUMPORNOG DIOKSIDA U VINU", Journal of Central European Agriculture, vol.9, br. 2, str. 289-295, 2008. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/26513. [Citirano: 23.10.2021.]

Sažetak
Cilj ovoga rada bio je istražiti utjecaj 8 autohtonih sojeva kvasaca na sintezu sumpornog dioksida. U tu svrhu korišteni su moštovi Traminca, Rizvanca i Chardonnaya. Korišteni sojevi kvasaca bili su iz kolekcije Zavoda za mikrobiologiju, Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Pet od njih je H2S negativno a tri H2S pozitivno. Ispitivani sojevi kvasca stvorili su od 19 pa sve do 45 mg/l sumpornog dioksida. Najviše sumpornog dioksida stvorio je jedan od H2S pozitivnih sojeva. Rezultati su pokazali da je početna koncentracija šećera vrlo važna pri proizvodnji sumpornog
dioksida. Kvasci su bili produktivniji pri višim razinama šećera.

Ključne riječi
sumporni dioksid; autohtoni kvasci; vino

Hrčak ID: 26513

URI
https://hrcak.srce.hr/26513

[engleski]

Posjeta: 995 *