Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

VAŽNOST OVČARSTVA U HRVATSKIM PRIOBALNIM PODRUČJIMA

Zlatka Garibović ; Omorika 15, Zagreb, Hrvatska
Vesna Pavić ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Boro Mioč ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Zvonimir Prpić ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Ivan Vnučec ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 192 Kb

str. 509-522

preuzimanja: 2.479

citiraj


Sažetak

Hrvatsko priobalje i otoci imaju dugu tradiciju uzgoja ovaca te proizvodnje mesa, mlijeka, sira i vune, čija se ekonomska važnost kroz povijest često mijenjala. Zbog izražene otpornosti, iznimnih mogućnosti prilagodbe i izdržljivosti, ovce su dominantna vrsta u stočarskoj proizvodnji Sredozemlja. Zbog nepristupačnih, kamenitih i krševitih terena, vrlo oskudne vegetacije, ovce su, uz koze najbrojnije od svih vrsta domaćih životinja koje se uzgajaju na našim priobalnim i otočkim područjima. Ovčarska proizvodnja temelji se na brojnim izvornim pasminama uglavnom kombiniranih proizvodnih osobina (meso, mlijeko, vuna). Domaća otočka, primorska i dalmatinska janjetina je izrazito cjenjena namirnica životinjskog podrijetla. U posljednje vrijeme u navedenim područjima sve je zastupljenija mužnja ovaca. Proizvodnjom mlijeka i preradom u autohtoni sir povećava se dohodovnost obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, čuva se tradicija, obilježja prepoznatljivosti pojedinih krajeva i obogaćuje gastronomska ponuda. Radi veće ekonomske učinkovitosti ovčarske proizvodnje, janjad se uglavnom kolje u ranoj životnoj dobi (prije odbića) i male tjelesne mase (8-12 kg), kako bi se što više proizvedenog mlijeka moglo preraditi u sir.

Ključne riječi

ovce; sredozemlje; mlijeko; meso; sir; janjetina

Hrčak ID:

26560

URI

https://hrcak.srce.hr/26560

Datum izdavanja:

31.12.2006.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.509 *