hrcak mascot   Srce   HID

Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, Vol. 59 No. 3, 2008.

Stručni rad
https://doi.org/10.2478/10004-1254-59-2008-1868

Određivanje polifenola u namirnicama metodom ubrizgavanja u protok

Suzana Berend   ORCID icon orcid.org/0000-0002-7710-8250 ; Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Ksaverska c. 2, 10000 Zagreb
Zorana Grabarić ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (219 KB) str. 205-212 preuzimanja: 1.795* citiraj
APA 6th Edition
Berend, S. i Grabarić, Z. (2008). Određivanje polifenola u namirnicama metodom ubrizgavanja u protok. Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, 59 (3), 205-212. https://doi.org/10.2478/10004-1254-59-2008-1868
MLA 8th Edition
Berend, Suzana i Zorana Grabarić. "Određivanje polifenola u namirnicama metodom ubrizgavanja u protok." Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, vol. 59, br. 3, 2008, str. 205-212. https://doi.org/10.2478/10004-1254-59-2008-1868. Citirano 26.05.2019.
Chicago 17th Edition
Berend, Suzana i Zorana Grabarić. "Određivanje polifenola u namirnicama metodom ubrizgavanja u protok." Arhiv za higijenu rada i toksikologiju 59, br. 3 (2008): 205-212. https://doi.org/10.2478/10004-1254-59-2008-1868
Harvard
Berend, S., i Grabarić, Z. (2008). 'Određivanje polifenola u namirnicama metodom ubrizgavanja u protok', Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, 59(3), str. 205-212. doi: https://doi.org/10.2478/10004-1254-59-2008-1868
Vancouver
Berend S, Grabarić Z. Određivanje polifenola u namirnicama metodom ubrizgavanja u protok. Arh Hig Rada Toksikol. [Internet]. 2008 [pristupljeno 26.05.2019.];59(3):205-212. doi: https://doi.org/10.2478/10004-1254-59-2008-1868
IEEE
S. Berend i Z. Grabarić, "Određivanje polifenola u namirnicama metodom ubrizgavanja u protok", Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, vol.59, br. 3, str. 205-212, 2008. [Online]. doi: https://doi.org/10.2478/10004-1254-59-2008-1868

Sažetak
U ovom radu predložena je modificirana automatizirana metoda ubrizgavanja u protok za određivanje sadržaja ukupnih polifenola u namirnicama bazirana na Folin-Ciocalteauovoj reakciji u 0,5 mol L-1 NaOH. Metoda omogućuje automatiziranu analizu različitih uzoraka brzinom protoka 55 uzoraka na sat uz upotrebu galne kiseline kao standarda. Primjenom predložene metode na konkretne uzorke (bijelo i crno vino, zeleni, indijski te čaj od lipe, metvice i kamilice i bistri voćni sokovi od crnog ribiza i višnje), određen je njihov “indeks ukupnih polifenola” s većom repetibilnošću za razliku od ranije objavljenih metoda, manje ovisno o razrjeđenju uzorka. U odnosu na “batch” metodu, ova je metoda visoko tolerantna prema najčešćim interferentima (SO2, reducirajući šećeri i askorbinska kiselina). Rezultati dobiveni predloženom metodom pokazali su relativno slaganje s onima dobivenim referentnom Folin-Ciocalteauovom metodom.

Ključne riječi
Folin-Ciocalteauova reakcija; indeks ukupnih polifenola; interferenti

Hrčak ID: 26607

URI
https://hrcak.srce.hr/26607

[engleski]

Posjeta: 2.236 *