Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

Utjecaj sorte i podloge na osjetljivost plodova trešnje na pucanje

Boris Duralija orcid id orcid.org/0000-0002-7647-5016 ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Boris Arko
Zlatko Čmelik orcid id orcid.org/0000-0001-7333-5336 ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Tomislav Jemrić orcid id orcid.org/0000-0002-6672-1834 ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Zoran Šindrak ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 169 Kb

str. 115-124

preuzimanja: 1.254

citiraj


Sažetak

Provedeno je istraživanje oborinama uzrokovanog pucanja plodova trešnje (Prunus avium L.) na lokaciji Jazbina, na području grada Zagreba u 2006 godini. Cilj rada bio je utvrditi utjecaj sorte i podloge na ovo fiziološko oštećenje plodova. Dobiveni rezultati pokazali su da se sorte trešanja međusobno značajno razlikuju u pucanju plodova, a sorte ranijeg dozrijevanja pokazale su znatno veću osjetljivost od onih kasnijih. Sorta Techlovan pokazala je opravdano najveću, a sorte Sam, Kordia, Karina, Oktavia, Hedelfingen i Regina opravdano najmanju osjetljivost na pucanje plodova. Isto tako, promatran je i utjecaj različitih podloga na pucanje plodova sorte Lapins, a dobiveni su rezultati pokazali da podloge imaju značajan utjecaj na pucanje plodova trešanja. Sorta Lapins pokazala je najveću osjetljivost na pucanje plodova na podlozi Pi-Ku 4.20, a najmanju na podlozi F 12/1.

Ključne riječi

Prunus avium L.; podloge za trešnju; pucanje plodova trešnje

Hrčak ID:

26612

URI

https://hrcak.srce.hr/26612

Datum izdavanja:

28.7.2007.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.751 *