pH i ukupni topljivi sadržaj koncentriranih i prirodnih razrijeđenih tropskih voćnih sokova
Alessandro Leite Cavalcanti
; Državno sveučilište Paraíba, Stomatološki fakultet, Campina Grande, PB, Brazil
Polyana Sarmento de Oliveira
; Državno sveučilište Paraíba, Stomatološki fakultet, Campina Grande, PB, Brazil
Augusto Pierre de Araújo Evangelista Fernando Fernandes Vieria
; Državno sveučilište Paraíba, Kemijski fakultet, Campina Grande, PB, Brazil
Ana Flávia Granville-Garcia
; Državno sveučilište Paraíba, Stomatološki fakultet, Campina Grande, PB, Brazil
Christiane Leite Cavalcanti
; Federalno sveučilište Paraíba, Prehrambeni fakultet, João Pessoa, PB, Brazil
APA 6th Edition Cavalcanti, A.L., Oliveira, P.S.d., Evangelista, A.P.d.A., Vieria, F.F., Granville-Garcia, A.F. i Cavalcanti, C.L. (2008). pH and Total Soluble Solid Content in Concentrated and Diluted in Natura Tropical Fruit Juices. Acta stomatologica Croatica, 42 (3), 229-234. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/26711
MLA 8th Edition Cavalcanti, Alessandro Leite, et al. "pH and Total Soluble Solid Content in Concentrated and Diluted in Natura Tropical Fruit Juices." Acta stomatologica Croatica, vol. 42, br. 3, 2008, str. 229-234. https://hrcak.srce.hr/26711. Citirano 03.03.2021.
Chicago 17th Edition Cavalcanti, Alessandro Leite, Polyana Sarmento de Oliveira, Augusto Pierre de Araújo Evangelista, Fernando Fernandes Vieria, Ana Flávia Granville-Garcia i Christiane Leite Cavalcanti. "pH and Total Soluble Solid Content in Concentrated and Diluted in Natura Tropical Fruit Juices." Acta stomatologica Croatica 42, br. 3 (2008): 229-234. https://hrcak.srce.hr/26711
Harvard Cavalcanti, A.L., et al. (2008). 'pH and Total Soluble Solid Content in Concentrated and Diluted in Natura Tropical Fruit Juices', Acta stomatologica Croatica, 42(3), str. 229-234. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/26711 (Datum pristupa: 03.03.2021.)
Vancouver Cavalcanti AL, Oliveira PSd, Evangelista APdA, Vieria FF, Granville-Garcia AF, Cavalcanti CL. pH and Total Soluble Solid Content in Concentrated and Diluted in Natura Tropical Fruit Juices. Acta stomatologica Croatica [Internet]. 2008 [pristupljeno 03.03.2021.];42(3):229-234. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/26711
IEEE A.L. Cavalcanti, P.S.d. Oliveira, A.P.d.A. Evangelista, F.F. Vieria, A.F. Granville-Garcia i C.L. Cavalcanti, "pH and Total Soluble Solid Content in Concentrated and Diluted in Natura Tropical Fruit Juices", Acta stomatologica Croatica, vol.42, br. 3, str. 229-234, 2008. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/26711. [Citirano: 03.03.2021.]
Sažetak Svrha istraživanja: Ovo in vitro istraživanje obavljeno je kako bi se procijenio endogeni pH i ukupan topljivi sadržaj (UTS) koncentriranih te in natura razrijeđenih tropskih voćnih sokova. Ispitanici i postupak: Uzorak se sastojao od devet vrsta (Ananas sativus – ananas; Malpighia glabra – acerola; Spondias lutea – mombinska šljiva; Anacardium occidentale – orah cashew; Citrus sinensis – naranča; Mangifera indica – mango; Passiflora sp – gospodinova krunica; Citrulus vulgaris – lubenica i Vitis vinifera – grožđe). UTS koncentriranih i razrijeđenih sokova bio je izmjeren Abbeovim refraktometrom, a za pH se koristio potenciometar. Rezultati: Svi sokovi imali su pH vrijednosti niže od 5,5. Onima od mombinske šljive i lubenice izmjerena je najniža (2,8) i najviša (5,2) vrijednost. Moramo istaknuti da razrjeđivanje nije promijenilo pH. UTS koncentriranih sokova bio je u rasponu od 5,25 posto (acerola) do 16,0 posto (mango). Nakon razrjeđivanja, manji UTS izmjeren je u svim testiranim uzorcima. Zaključak: Voćni sokovi u tim istraživanjima imali su manje vrijednosti pH od kritičnih koje rezultiraju demineralizacijom zuba te se zato mogu smatrati potencijalno erozivnima. Iako razrjeđenje nije znatnije promijenilo vrijednosti pH, jako je smanjilo udjel šećera u pićima.