hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

KAPACITET EKSTRAKTA PITOMOG KESTENA ZA SUZBIJANJE LIPIDNE PEROKSIDACIJE

J. Živković   ORCID icon orcid.org/0000-0002-5142-1361 ; Medical Faculty of Niš, Department of Pharmacy, Bulevar Zorana Đindića 81, 18000, Niš, Serbia
I. Mujić ; Colegium Fluminense Polytechnic of Rijeka, Trpimirova 2/V, 51000 Rijeka, Croatia
Z. Zeković ; Faculty of Technology, Novi Sad, Bulevar Cara Lazara 1, 21000 Novi Sad, Serbia
S. Vidović ; Faculty of Technology, Novi Sad, Bulevar Cara Lazara 1, 21000 Novi Sad, Serbia
A. Mujić ; Health Institute, Kresimirova 52/a, 51000 Rijeka, Croatia

Puni tekst: engleski, pdf (447 KB) str. 353-362 preuzimanja: 301* citiraj
APA 6th Edition
Živković, J., Mujić, I., Zeković, Z., Vidović, S. i Mujić, A. (2008). CAPACITY OF EXTRACTS OF SWEET CHESTNUT CONCERNING TO REMOVE LIPID PEROXIDATION. Journal of Central European Agriculture, 9 (2), 353-362. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/27358
MLA 8th Edition
Živković, J., et al. "CAPACITY OF EXTRACTS OF SWEET CHESTNUT CONCERNING TO REMOVE LIPID PEROXIDATION." Journal of Central European Agriculture, vol. 9, br. 2, 2008, str. 353-362. https://hrcak.srce.hr/27358. Citirano 18.10.2021.
Chicago 17th Edition
Živković, J., I. Mujić, Z. Zeković, S. Vidović i A. Mujić. "CAPACITY OF EXTRACTS OF SWEET CHESTNUT CONCERNING TO REMOVE LIPID PEROXIDATION." Journal of Central European Agriculture 9, br. 2 (2008): 353-362. https://hrcak.srce.hr/27358
Harvard
Živković, J., et al. (2008). 'CAPACITY OF EXTRACTS OF SWEET CHESTNUT CONCERNING TO REMOVE LIPID PEROXIDATION', Journal of Central European Agriculture, 9(2), str. 353-362. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/27358 (Datum pristupa: 18.10.2021.)
Vancouver
Živković J, Mujić I, Zeković Z, Vidović S, Mujić A. CAPACITY OF EXTRACTS OF SWEET CHESTNUT CONCERNING TO REMOVE LIPID PEROXIDATION. Journal of Central European Agriculture [Internet]. 2008 [pristupljeno 18.10.2021.];9(2):353-362. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/27358
IEEE
J. Živković, I. Mujić, Z. Zeković, S. Vidović i A. Mujić, "CAPACITY OF EXTRACTS OF SWEET CHESTNUT CONCERNING TO REMOVE LIPID PEROXIDATION", Journal of Central European Agriculture, vol.9, br. 2, str. 353-362, 2008. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/27358. [Citirano: 18.10.2021.]

Sažetak
Pozornost istraživača plijeni mogućnost korištenja prirodnih antioksidansa u inhibiciji lipidne peroksidacije, ili za zaštitu od oštećenja prouzročenih slobodnim radikalima. U dvogodišnjem razdoblju (2006. i 2007.) istraživan je kapacitet ekstrakta pitomog kestena, kultivara Lovranski marun i cijepljeni Talijanski marun za suzbijanje lipidne peroksidacije na liposomima izloženim hidroksi radikalima, kao i sadržaj fenolnih tvari i flavonoida. Dijelovi ploda
kestena (Castanea sativa Mill.), list, resa, ježevica, mlada i stara kora drveta ekstrahirani su pod istim uvjetima korištenjem 50% etanola, a nakon toga je iz istraživanih uzoraka dobiven suhi ekstrakt. Svi ekstrakti, osim onih s malim sadržajem ukupnih fenola i flavonoida, pokazuju sposobnost zaštite liposoma od lipidne peroksidacije. Praktični značaj rezultata istraživanja vidimo u mogućnosti korištenja ekstrakta ježevica u dijeti pacijenata oboljelih
od hipertenzije.

Ključne riječi
ekstrakti pitomog kestena; Castanea sativa Mill.; membranska fluidnost; flavonoidi; fenolne komponente

Hrčak ID: 27358

URI
https://hrcak.srce.hr/27358

[engleski]

Posjeta: 681 *