Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

KAPACITET EKSTRAKTA PITOMOG KESTENA ZA SUZBIJANJE LIPIDNE PEROKSIDACIJE

J. Živković orcid id orcid.org/0000-0002-5142-1361 ; Medical Faculty of Niš, Department of Pharmacy, Bulevar Zorana Đindića 81, 18000, Niš, Serbia
I. Mujić ; Colegium Fluminense Polytechnic of Rijeka, Trpimirova 2/V, 51000 Rijeka, Croatia
Z. Zeković orcid id orcid.org/0000-0002-5432-7071 ; Faculty of Technology, Novi Sad, Bulevar Cara Lazara 1, 21000 Novi Sad, Serbia
S. Vidović ; Faculty of Technology, Novi Sad, Bulevar Cara Lazara 1, 21000 Novi Sad, Serbia
A. Mujić ; Health Institute, Kresimirova 52/a, 51000 Rijeka, Croatia


Puni tekst: engleski pdf 447 Kb

str. 353-362

preuzimanja: 396

citiraj


Sažetak

Pozornost istraživača plijeni mogućnost korištenja prirodnih antioksidansa u inhibiciji lipidne peroksidacije, ili za zaštitu od oštećenja prouzročenih slobodnim radikalima. U dvogodišnjem razdoblju (2006. i 2007.) istraživan je kapacitet ekstrakta pitomog kestena, kultivara Lovranski marun i cijepljeni Talijanski marun za suzbijanje lipidne peroksidacije na liposomima izloženim hidroksi radikalima, kao i sadržaj fenolnih tvari i flavonoida. Dijelovi ploda
kestena (Castanea sativa Mill.), list, resa, ježevica, mlada i stara kora drveta ekstrahirani su pod istim uvjetima korištenjem 50% etanola, a nakon toga je iz istraživanih uzoraka dobiven suhi ekstrakt. Svi ekstrakti, osim onih s malim sadržajem ukupnih fenola i flavonoida, pokazuju sposobnost zaštite liposoma od lipidne peroksidacije. Praktični značaj rezultata istraživanja vidimo u mogućnosti korištenja ekstrakta ježevica u dijeti pacijenata oboljelih
od hipertenzije.

Ključne riječi

ekstrakti pitomog kestena; Castanea sativa Mill.; membranska fluidnost; flavonoidi; fenolne komponente

Hrčak ID:

27358

URI

https://hrcak.srce.hr/27358

Datum izdavanja:

28.7.2008.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.144 *