Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

UTJECAJ KONTOROLIRANE MALOLAKTIČNE FERMENTACIJE NA SASTAV HLAPIVIH SPOJEVA U VINIMA KRALJEVINE

Ana Jeromel ; Department of Viticulture and Enology, Faculty of Agriculture, Svetošimunska 25, Zagreb, Croatia
Stanka Herjavec ; Department of Viticulture and Enology, Faculty of Agriculture, Svetošimunska 25, Zagreb, Croatia
Sandi Orlić ; Department of Microbiology, Faculty of Agriculture, Svetošimunska 25, Zagreb, Croatia
Sulejman Redžepović ; Department of Microbiology, Faculty of Agriculture, Svetošimunska 25, Zagreb, Croatia
Mojmir Wondra ; Biotechnical Faculty, University of Ljubljana, Jamnikarjeva 101, Ljubljana, Slovenia


Puni tekst: engleski pdf 481 Kb

str. 363-372

preuzimanja: 636

citiraj


Sažetak

Istraživan je utjecaj malolaktične fermentacije (MLF) na sastav hlapivih spojeva u vinima Kraljevine primjenom selekcioniranih mliječno kiselih bakterija. Malolaktična fermentacija te analiza nehlapivih spojeva provedena je na HPLC-u dok su hlapive komponente analizirane pomoću plinske kromatografi je. Sva vina također su i senzorno ocijenjena. Rezultati su pokazali promjene u koncentracijama acetaldehida, nekih viših alkohola, etil estera, slobodnih i vezanih monoterpena te pojedinih organskih kiselina što je pridonijelo poboljšanju senzornih svojstava i kvalitete
vina Kraljevina u kojima je provedena malolaktična fermentacija.

Ključne riječi

Kraljevina; malolaktična fermentacija; hlapivi spojevi

Hrčak ID:

27360

URI

https://hrcak.srce.hr/27360

Datum izdavanja:

28.7.2008.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.478 *