hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Kakvoća rakija proizvedenih od šljive (Prunus domestica) kultivara Elena, Top i Felsina

Pavica Tupajić ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Zlatko Čmelik ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Jasmina Družić ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (153 KB) str. 263-270 preuzimanja: 1.648* citiraj
APA 6th Edition
Tupajić, P., Čmelik, Z. i Družić, J. (2006). Kakvoća rakija proizvedenih od šljive (Prunus domestica) kultivara Elena, Top i Felsina. Pomologia Croatica, 12 (4), 263-270. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/28154
MLA 8th Edition
Tupajić, Pavica, et al. "Kakvoća rakija proizvedenih od šljive (Prunus domestica) kultivara Elena, Top i Felsina." Pomologia Croatica, vol. 12, br. 4, 2006, str. 263-270. https://hrcak.srce.hr/28154. Citirano 26.07.2021.
Chicago 17th Edition
Tupajić, Pavica, Zlatko Čmelik i Jasmina Družić. "Kakvoća rakija proizvedenih od šljive (Prunus domestica) kultivara Elena, Top i Felsina." Pomologia Croatica 12, br. 4 (2006): 263-270. https://hrcak.srce.hr/28154
Harvard
Tupajić, P., Čmelik, Z., i Družić, J. (2006). 'Kakvoća rakija proizvedenih od šljive (Prunus domestica) kultivara Elena, Top i Felsina', Pomologia Croatica, 12(4), str. 263-270. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/28154 (Datum pristupa: 26.07.2021.)
Vancouver
Tupajić P, Čmelik Z, Družić J. Kakvoća rakija proizvedenih od šljive (Prunus domestica) kultivara Elena, Top i Felsina. Pomologia Croatica [Internet]. 2006 [pristupljeno 26.07.2021.];12(4):263-270. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/28154
IEEE
P. Tupajić, Z. Čmelik i J. Družić, "Kakvoća rakija proizvedenih od šljive (Prunus domestica) kultivara Elena, Top i Felsina", Pomologia Croatica, vol.12, br. 4, str. 263-270, 2006. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/28154. [Citirano: 26.07.2021.]

Sažetak
Istraživani su kemijski sastav i senzorna svojstva rakija proizvedenih od šljive (Prunus domestica) kultivara Elena, Top i Felsina. Sukladno rokovima dozrijevanja tri su sorte šljive odvojeno, fermentacijom masulja bez koštica i primjenom klasičnih postupaka destilacije, u pokusu postavljenom u tri ponavljanja, prerađene u rakiju. Koncentracije metanola u rakijama ispitivanih sorti šljive bile su ispod vrijednosti, propisima maksimalno dopuštene za rakiju šljivovicu. Najvišu koncentraciju metanola imali su destilati šljive kultivara Elena. Najviše koncentracije viših alkohola, etil-acetata i acet-aldehida imali su destilati šljive sorte Felsina. U odnosu na destilate ostalih sorti destilati kultivara Felsina razlikovali su se u omjeru koncentracija pojedinih viših alkohola. Provedenom senzornom analizom najvišu je ocjenu za kakvoću dobila rakija proizvedena od šljive sorte Elena.

Ključne riječi
destilat; šljivovica; metanol; viši alkoholi

Hrčak ID: 28154

URI
https://hrcak.srce.hr/28154

[engleski]

Posjeta: 2.431 *