hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

UTJECAJ GMO NA EKOLOŠKU POLJOPRIVREDU

John Fagan ; Genetic ID, Cert ID, FoodChain, Fairfield, Iowa 52556, USA

Puni tekst: engleski, pdf (5 MB) str. 211-235 preuzimanja: 1.297* citiraj
APA 6th Edition
Fagan, J. (2008). IMPACTS OF GMOS ON ORGANIC AGRICULTURE. Agronomski glasnik, 70 (3), 211-235. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/28608
MLA 8th Edition
Fagan, John. "IMPACTS OF GMOS ON ORGANIC AGRICULTURE." Agronomski glasnik, vol. 70, br. 3, 2008, str. 211-235. https://hrcak.srce.hr/28608. Citirano 03.04.2020.
Chicago 17th Edition
Fagan, John. "IMPACTS OF GMOS ON ORGANIC AGRICULTURE." Agronomski glasnik 70, br. 3 (2008): 211-235. https://hrcak.srce.hr/28608
Harvard
Fagan, J. (2008). 'IMPACTS OF GMOS ON ORGANIC AGRICULTURE', Agronomski glasnik, 70(3), str. 211-235. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/28608 (Datum pristupa: 03.04.2020.)
Vancouver
Fagan J. IMPACTS OF GMOS ON ORGANIC AGRICULTURE. Agronomski glasnik [Internet]. 2008 [pristupljeno 03.04.2020.];70(3):211-235. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/28608
IEEE
J. Fagan, "IMPACTS OF GMOS ON ORGANIC AGRICULTURE", Agronomski glasnik, vol.70, br. 3, str. 211-235, 2008. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/28608. [Citirano: 03.04.2020.]

Sažetak
Gotovo svi znanstvenici se slažu da su danas uobičajene metode za ugradnju novog gena u genom biljke putem genetičkog inženjerstva (genetičke modifikacije): (1) neprecizne i slučajne, (2) pa je njihov utjecaj na biološke funkcije biljke nepredvidiv, (3) a neželjeni učinci GMO na zdravlje konzumenta i na okoliš mogući. Korištenje GMO u ekološkoj poljoprivredi je zabranjeno, stoga potrošač vjeruje da oznaka “ekološki” zakonski štiti od prisustva GMO u hrani. Međutim, povećano korištenje GMO u konvencionalnoj poljoprivredi nekih zemalja predstavlja prijetnju razvoju ekološke poljoprivrede: opasnost od zagađenja ekološki proizvedene hrane, bilo putem stranooplodnje u polju, bilo miješanjem s GMO tijekom transporta, uskladištenja ili prerade. Procjena stvarne opasnosti od GMO po ekološku poljoprivredu u Europi, Japanu i sjevernoj Americi vodi ka zaključku da je jaz između očekivanja potrošača i industrijske prakse najznačajniji izazov pred ekološkim pokretom danas. U radu su razmatrani pristupi proučavanju tih izazova. Na mikronivou, za kontrolu rizika od GMO po ekološki proizvodni sistem, mogu se koristiti: testiranje prisustva GMO, sistem praćenja izvora i sistem segregacije. Na makronivou izazovi GMO preko industrije mogu se nadzirati kroz: održivo snabdijevanje ekološkim sjemenom i kritičnim sastojcima i kroz strogu regionalnu i nacionalnu kontrolu uzgoja GM usjeva. Opisani su primjeri takvog pristupa u Europi i sjevernoj Americi.

Ključne riječi
ekološka poljoprivreda; genetičko inženjerstvo; održiva poljoprivreda; okoliš; sigurnost hrane; testiranje GMO

Hrčak ID: 28608

URI
https://hrcak.srce.hr/28608

[engleski]

Posjeta: 3.184 *