Skoči na glavni sadržaj

Kratko priopćenje

Usporedba dviju metoda atomskoapsorpcijske spektrometrije za analizu selenija u hrani

Marijana Matek
Maja Blanuša
Jerica Grgić


Puni tekst: engleski pdf 91 Kb

str. 283-288

preuzimanja: 5.538

citiraj


Sažetak

U ovom radu uspoređene su i opisane dvije metode atomskoapsorpcijske spektrometrije (AAS) za određivanje selenija (Se) u hrani: elektrotermalna metoda AAS (ET AAS) i hidridna tehnika AAS (HT AAS). Razaranje uzoraka za obje metode provedeno je u mikrovalnom uređaju (CEM, MDS-2000) koncentriranom dušičnom kiselinom. Mjerenju Se ET AAS metodom prethodi redukcija elementa askorbinskom kiselinom (u koju je dodan Triton X-100). Za testiranje točnosti i ponovljivosti metoda primijenjeni su standardni referentni materijali goveđe jetre i pšeničnog brašna (Bovine Liver 1577b i Wheat Flour 1567a, NIST, SAD). Granica detekcije i ponovljivost rezultata mjerenja određeni su za obje metode. Točnost određivanja Se ET AAS metodom za referentni materijal goveđa jetra i pšenično brašno iznosi 109%, odnosno 103%. Točnost mjerenja Se metodom HT AAS u istim materijalima iznosi 88%, odnosno 87%. Granica detekcije mjerenja Se metodom ET AAS je 1 µg Se/L, a metodom HT AAS 0,02 µg Se/L. Ponovljivost rezultata mjerenja ET AAS metode kreće se od 5 do 11%, a HT AAS metode od 14 do 17%. Obje metode daju sličnu ponovljivost i točnost rezultata, ali je znatna razlika u njihovoj osjetljivosti.

Ključne riječi

elektrotermalna atomskoapsorpcijska spektrometrija; granica detekcije; hidridna tehnika; hrana; ponovljivost; selenij; standardni referentni materijali; točnost mjerenja

Hrčak ID:

2713

URI

https://hrcak.srce.hr/2713

Datum izdavanja:

14.9.1999.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 6.819 *