hrcak mascot   Srce   HID

Kratko priopćenje

Usporedba dviju metoda atomskoapsorpcijske spektrometrije za analizu selenija u hrani

Marijana Matek
Maja Blanuša
Jerica Grgić

Puni tekst: engleski, pdf (91 KB) str. 283-288 preuzimanja: 5.211* citiraj
APA 6th Edition
Matek, M., Blanuša, M. i Grgić, J. (1999). Comparison of Two Methods Using Atomic Absorption Spectrometry for Determination of Selenium in Food. Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, 50 (3), 283-288. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/2713
MLA 8th Edition
Matek, Marijana, et al. "Comparison of Two Methods Using Atomic Absorption Spectrometry for Determination of Selenium in Food." Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, vol. 50, br. 3, 1999, str. 283-288. https://hrcak.srce.hr/2713. Citirano 30.09.2020.
Chicago 17th Edition
Matek, Marijana, Maja Blanuša i Jerica Grgić. "Comparison of Two Methods Using Atomic Absorption Spectrometry for Determination of Selenium in Food." Arhiv za higijenu rada i toksikologiju 50, br. 3 (1999): 283-288. https://hrcak.srce.hr/2713
Harvard
Matek, M., Blanuša, M., i Grgić, J. (1999). 'Comparison of Two Methods Using Atomic Absorption Spectrometry for Determination of Selenium in Food', Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, 50(3), str. 283-288. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/2713 (Datum pristupa: 30.09.2020.)
Vancouver
Matek M, Blanuša M, Grgić J. Comparison of Two Methods Using Atomic Absorption Spectrometry for Determination of Selenium in Food. Arh Hig Rada Toksikol. [Internet]. 1999 [pristupljeno 30.09.2020.];50(3):283-288. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/2713
IEEE
M. Matek, M. Blanuša i J. Grgić, "Comparison of Two Methods Using Atomic Absorption Spectrometry for Determination of Selenium in Food", Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, vol.50, br. 3, str. 283-288, 1999. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/2713. [Citirano: 30.09.2020.]

Sažetak
U ovom radu uspoređene su i opisane dvije metode atomskoapsorpcijske spektrometrije (AAS) za određivanje selenija (Se) u hrani: elektrotermalna metoda AAS (ET AAS) i hidridna tehnika AAS (HT AAS). Razaranje uzoraka za obje metode provedeno je u mikrovalnom uređaju (CEM, MDS-2000) koncentriranom dušičnom kiselinom. Mjerenju Se ET AAS metodom prethodi redukcija elementa askorbinskom kiselinom (u koju je dodan Triton X-100). Za testiranje točnosti i ponovljivosti metoda primijenjeni su standardni referentni materijali goveđe jetre i pšeničnog brašna (Bovine Liver 1577b i Wheat Flour 1567a, NIST, SAD). Granica detekcije i ponovljivost rezultata mjerenja određeni su za obje metode. Točnost određivanja Se ET AAS metodom za referentni materijal goveđa jetra i pšenično brašno iznosi 109%, odnosno 103%. Točnost mjerenja Se metodom HT AAS u istim materijalima iznosi 88%, odnosno 87%. Granica detekcije mjerenja Se metodom ET AAS je 1 µg Se/L, a metodom HT AAS 0,02 µg Se/L. Ponovljivost rezultata mjerenja ET AAS metode kreće se od 5 do 11%, a HT AAS metode od 14 do 17%. Obje metode daju sličnu ponovljivost i točnost rezultata, ali je znatna razlika u njihovoj osjetljivosti.

Ključne riječi
elektrotermalna atomskoapsorpcijska spektrometrija; granica detekcije; hidridna tehnika; hrana; ponovljivost; selenij; standardni referentni materijali; točnost mjerenja

Hrčak ID: 2713

URI
https://hrcak.srce.hr/2713

[engleski]

Posjeta: 5.943 *