hrcak mascot   Srce   HID

Kratko priopćenje

Mehanizam formolize i acetolize ferocenilmetil benzoata

Biserka Cetina-Čizmek
Snježana Vodopija Mandić
Smiljko Ašperger

Puni tekst: engleski, pdf (85 KB) str. 129-132 preuzimanja: 373* citiraj
APA 6th Edition
Cetina-Čizmek, B., Vodopija Mandić, S. i Ašperger, S. (2005). Mechanism of Ferrocenylmethyl Benzoate Formolysis and Acetolysis. Croatica Chemica Acta, 78 (1), 129-132. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/2801
MLA 8th Edition
Cetina-Čizmek, Biserka, et al. "Mechanism of Ferrocenylmethyl Benzoate Formolysis and Acetolysis." Croatica Chemica Acta, vol. 78, br. 1, 2005, str. 129-132. https://hrcak.srce.hr/2801. Citirano 07.03.2021.
Chicago 17th Edition
Cetina-Čizmek, Biserka, Snježana Vodopija Mandić i Smiljko Ašperger. "Mechanism of Ferrocenylmethyl Benzoate Formolysis and Acetolysis." Croatica Chemica Acta 78, br. 1 (2005): 129-132. https://hrcak.srce.hr/2801
Harvard
Cetina-Čizmek, B., Vodopija Mandić, S., i Ašperger, S. (2005). 'Mechanism of Ferrocenylmethyl Benzoate Formolysis and Acetolysis', Croatica Chemica Acta, 78(1), str. 129-132. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/2801 (Datum pristupa: 07.03.2021.)
Vancouver
Cetina-Čizmek B, Vodopija Mandić S, Ašperger S. Mechanism of Ferrocenylmethyl Benzoate Formolysis and Acetolysis. Croatica Chemica Acta [Internet]. 2005 [pristupljeno 07.03.2021.];78(1):129-132. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/2801
IEEE
B. Cetina-Čizmek, S. Vodopija Mandić i S. Ašperger, "Mechanism of Ferrocenylmethyl Benzoate Formolysis and Acetolysis", Croatica Chemica Acta, vol.78, br. 1, str. 129-132, 2005. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/2801. [Citirano: 07.03.2021.]

Sažetak
Formoliza i acetoliza ferocenilmetil benzoata katalizirane su protonima, a ubrzava ih dodatak perklorne kiseline. Naši raniji pokusi pokazali su da na temperaturi od približno 20 °C dodatak zajedničkog iona benzoata u formolizi 3,2 x10–4 mol dm–3 ferocenilmetil benzoata neznatno smanjuje brzinu formolize, dok je na 40 °C formoliza bitno sporija. Takovo smanjenje brzine ne zamjećujemo u acetolizi istog kompleksa. Smanjenje brzine formolize na povišenoj temperaturi (20–40 °C) vrlo je vjerojatno posljedica smanjenja koncentracije vodikovih iona, jer jača mravlja kiselina istiskuje slabiju benzojevu kiselinu iz natrijeva benzoata, što dovodi do smanjenja koncentracije mravlje kiseline u tom kiselinom kataliziranom sustavu. To se me|utim ne doga|a u slabijoj octenoj kiselini. Nadalje, brzine acetolize jednake su u prisutnosti 0,1 i 0,2 mol dm–3 benzoata, dok se brzine formolize smanjuju dodatkom benzoata. Izgleda da je jaka temperaturna ovisnost brzine formolize povezana sa stvaranjem dimera mravlje kiseline pri čemu je dimerizacija jako ovisna o temperaturi. Vodikove veze i stvaranje dimera u octenoj kiselini od manjeg su značaja nego u mravljoj kiselini.

Hrčak ID: 2801

URI
https://hrcak.srce.hr/2801

[engleski]

Posjeta: 729 *