hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Spojevi s antioksidacijskim djelovanjem iz vodenih infuzija različitih biljaka kao potencijalni inhibitori enzima acetilkolinesteraze

Tea Kulišić-Bilušić ; Kemijsko-tehnološki fakultet Sveučilišta u Splitu, Teslina 10/V, HR-21000 Split, Hrvatska
Višnja Katalinić ; Kemijsko-tehnološki fakultet Sveučilišta u Splitu, Teslina 10/V, HR-21000 Split, Hrvatska
Verica Dragović-Uzelac ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Pierottijeva 6, HR-10000 Zagreb, Hrvatska
Ivica Ljubenkov ; SMS Prehrambeno razvojni centar, Kurtovići bb, HR-21231 Klis, Hrvatska
Anita Kriško ; Institut Rudjer Bošković, Bijenička 54, HR-10000 Zagreb, Hrvatska
Branka Dejanović ; Institut Rudjer Bošković, Bijenička 54, HR-10000 Zagreb, Hrvatska
Mila Jukić ; Kemijsko-tehnološki fakultet Sveučilišta u Splitu, Teslina 10/V, HR-21000 Split, Hrvatska
Olivera Politeo ; Kemijsko-tehnološki fakultet Sveučilišta u Splitu, Teslina 10/V, HR-21000 Split, Hrvatska
Greta Pifat ; Institut Rudjer Bošković, Bijenička 54, HR-10000 Zagreb, Hrvatska
Mladen Miloš ; Kemijsko-tehnološki fakultet Sveučilišta u Splitu, Teslina 10/V, HR-21000 Split, Hrvatska

Puni tekst: engleski, pdf (185 KB) str. 368-375 preuzimanja: 1.707* citiraj
APA 6th Edition
Kulišić-Bilušić, T., Katalinić, V., Dragović-Uzelac, V., Ljubenkov, I., Kriško, A., Dejanović, B., ... Miloš, M. (2008). Antioxidant and Acetylcholinesterase Inhibiting Activity of Several Aqueous Tea Infusions in vitro. Food Technology and Biotechnology, 46 (4), 368-375. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/30412
MLA 8th Edition
Kulišić-Bilušić, Tea, et al. "Antioxidant and Acetylcholinesterase Inhibiting Activity of Several Aqueous Tea Infusions in vitro." Food Technology and Biotechnology, vol. 46, br. 4, 2008, str. 368-375. https://hrcak.srce.hr/30412. Citirano 25.09.2021.
Chicago 17th Edition
Kulišić-Bilušić, Tea, Višnja Katalinić, Verica Dragović-Uzelac, Ivica Ljubenkov, Anita Kriško, Branka Dejanović, Mila Jukić, Olivera Politeo, Greta Pifat i Mladen Miloš. "Antioxidant and Acetylcholinesterase Inhibiting Activity of Several Aqueous Tea Infusions in vitro." Food Technology and Biotechnology 46, br. 4 (2008): 368-375. https://hrcak.srce.hr/30412
Harvard
Kulišić-Bilušić, T., et al. (2008). 'Antioxidant and Acetylcholinesterase Inhibiting Activity of Several Aqueous Tea Infusions in vitro', Food Technology and Biotechnology, 46(4), str. 368-375. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/30412 (Datum pristupa: 25.09.2021.)
Vancouver
Kulišić-Bilušić T, Katalinić V, Dragović-Uzelac V, Ljubenkov I, Kriško A, Dejanović B i sur. Antioxidant and Acetylcholinesterase Inhibiting Activity of Several Aqueous Tea Infusions in vitro. Food Technology and Biotechnology [Internet]. 2008 [pristupljeno 25.09.2021.];46(4):368-375. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/30412
IEEE
T. Kulišić-Bilušić, et al., "Antioxidant and Acetylcholinesterase Inhibiting Activity of Several Aqueous Tea Infusions in vitro", Food Technology and Biotechnology, vol.46, br. 4, str. 368-375, 2008. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/30412. [Citirano: 25.09.2021.]

Sažetak
Svrha je istraživanja bila odrediti antioksidacijsko djelovanje i sposobnost inhibicije enzima acetilkolinesteraze u vodenim infuzijama oraha (Juglans regia L.), paprene metvice (Mentha × piperita L.), jagode (Fragaria × ananassa L.), matičnjaka (Melissa officinalis L.), kadulje (Salvia officinalis L.) i smilja (Helichrysum arenarium (L.) Moench.). HPLC-PDA analizom utvrđeno je da u vodenim infuzijama odabranih biljaka najviše ima fenolnih kiselina (ružmarinske, galne, kafeinske, neoklorogenske i 3-p-kumaroil-kinske kiseline), te flavonola (kvercetin-3-galaktozid i luteolin-7-glukozid). Antioksidacijsko djelovanje vodenih infuzija određeno je LDL metodom (sprječavanje oksidacije lipoproteina male gustoće), DPPH metodom, metodom izbjeljivanja ß-karotena i Rancimat metodom (produženi proces oksidacije masti). Utvrđeno je da vodene infuzije jagode i matičnjaka potpuno sprječavaju oksidaciju LDL-a pri koncentraciji od 0,005 g/L u sustavu, te da je izrazito produžena lag faza tijekom oksidacije LDL-a uzrokovana djelovanjem vodenih infuzija paprene metvice i kadulje. Nadalje, testirane infuzije u rasponu koncentracija od 0,05 do 2,85 g/L pokazale su jako visoki stupanj uklanjanja DPPH radikala (90-100 %) i sprječavanja izbjeljivanja ß-karotena (89-100 %). Rancimat metodom utvrđeno je da vodene infuzije kadulje i smilja (masenog udjela od 0,16 %) najviše utječu na odgađanje procesa oksidacije masti. Inhibicija enzima acetilkolinesteraze pomoću testiranih vodenih infuzija određena je Ellmanovom metodom, pri čemu su vodene infuzije oraha i jagode (u koncentraciji od 1,36 g/L u sustavu) pokazale najveći stupanj inhibicije acetilkolinesteraze. Dobiveni rezultati upućuju na to da prirodni antioksidansi svojim djelovanjem mogu pridonijeti poboljšanju terapije i prevenciji Alzheimerove bolesti.

Ključne riječi
antioksidacijsko djelovanje; inhibicija enzima acetilkolinesteraze; vodene infuzije biljaka; fenolni spojevi

Hrčak ID: 30412

URI
https://hrcak.srce.hr/30412

[engleski]

Posjeta: 2.422 *