Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Maksimalna proizvodnja intracelularne lipaze s pomoću mutanta Rhizopus oligosporus DGM 31: kinetička studija

Tehreema Iftikhar ; Institute of Industrial Biotechnology, Department of Botany, GC University, Lahore, Pakistan
Mubashir Naiz ; Department of Botany, GC University, Faisalabad, Pakistan
Munazza Afzal ; National Institute for Biotechnology and Genetic Engineering, P.O. Box 577, Jhang Road, Faisalabad, Pakistan
Ikram ul-Haq ; Institute of Industrial Biotechnology, Department of Botany, GC University, Lahore, Pakistan
Muhammad Ibrahim Rajoka ; National Institute for Biotechnology and Genetic Engineering, P.O. Box 577, Jhang Road, Faisalabad, Pakistan


Puni tekst: engleski pdf 412 Kb

str. 402-412

preuzimanja: 2.346

citiraj


Sažetak

Primjenom različitih supstrata, veličina inokuluma, pH-vrijednosti podloge, temperature i izvora dušika regulirana je i maksimizirana proizvodnja lipaze s pomoću mutanta Rhizopus oligosporus DGM 31 u pokusima na tresilici i šaržnim procesom u reaktoru. Proizvodnja intracelularne lipaze povećala se 3 puta optimiranjem podloge i prozračivanjem reaktora. Dodatak ulja malo je poboljšao proizvodnju lipaze, a znatno je poboljšana dodatkom šećera, osobito škroba, laktoze, saharoze, ksiloze, glukoze i glicerola. Ispitane su ove zavisne varijable: masa stanica, aktivnost i prinos lipaze, te specifična i volumetrijska brzina nastajanja enzima. Dokazano je da proizvodnja lipaze s pomoću mutanta ne ovisi o represiji s katabolitima. Vrijednosti prosječne specifične produktivnosti pri različitim temperaturama, izračunate prema Arrheniusovoj jednadžbi, pokazuju da mutacija smanjuje količinu entalpije i entropije potrebne za postizanje ravnotežne inaktivacije tijekom formiranja produkta, te da je omogućila odvijanje toplinski puno stabilnijeg metaboličkog procesa u organizmu. Korištenjem optimirane podloge u reaktoru postignuta je dosad najveća volumetrijska produktivnost lipaze (QP=7,3 IU/g škroba/h). Pročišćeni je enzim monomeran i stabilan čak i do 80 °C i pri pH-vrijednosti od 6,0 do 8,0. Veliku termostabilnost lipaze dokazuju: energija aktivacije, entalpija i entropija potrebne za provedbu katalize pri 50 °C, Gibbsova slobodna energija utrošena za vezanje supstrata, stabilnost prijelaznog stanja i točka taljenja.

Ključne riječi

lipaze; Rhizopus oligosporus; ulja; izvori dušika; škrob; glicerol

Hrčak ID:

30417

URI

https://hrcak.srce.hr/30417

Datum izdavanja:

17.11.2008.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.822 *