Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

METODE PROCJENE HRANIDBE VELIKOGA VRANCA — KORMORANA

Krešimir Terzić
Anđelko Opačak ; Zavod za lovstvo, ribarstvo i pčelarstvo, Katedra za lovstvo, ribarstvo i ekologiju, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Trg Sv. Trojstva 3, Osijek
Dinko Jelkić ; Zavod za lovstvo, ribarstvo i pčelarstvo, Katedra za lovstvo, ribarstvo i ekologiju, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Trg Sv. Trojstva 3, Osijek
Tihomir Florijančić ; Zavod za lovstvo, ribarstvo i pčelarstvo, Katedra za lovstvo, ribarstvo i ekologiju, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Trg Sv. Trojstva 3, Osijek


Puni tekst: hrvatski pdf 94 Kb

str. 133-145

preuzimanja: 643

citiraj


Sažetak

Različite metode procjene hranidbe kormorana služe za procjenu njihova dnevnog obroka kako bi se iz tih i drugih podataka procijenila šteta koju kormorani čine na gospodarskim ribnjacima, kao i na otvorenim vodama. Svi parametri koji služe u procjeni šteta na ribljem fondu koju čine kormorani (broj ptica, gustoća i struktura riba, svakodnevni obrok, cijena ribe, stupanj zaštite i očuvanja i sl.) specifični su za pojedini ribnjak ili neki drugi akvatorij i ne mogu se primijeniti drugdje, osim na tom lokalitetu. Rezultati o najnižim i najvišim vrijednostima mase riba koju na dan konzumira kormoran višestruko variraju. Pregledom dostupne literature utvrđene su sljedeće vrijednosti za odrasle jedinke: gvalice — 347 g, gvalice zarobljenih ptica — 371 g, želučani sadržaj — 359,5 g, regurgitacija — 260 do 539 g, energijske potrebe — 751 g, temperatura želuca — 336±98 g.

Ključne riječi

metode procjene; hranidba; kormoran; Phalacrocorax carbo

Hrčak ID:

30582

URI

https://hrcak.srce.hr/30582

Datum izdavanja:

19.12.2008.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.428 *