hrcak mascot   Srce   HID

Original scientific paper

Konzumiranje mlijeka i mliječnih proizvoda i drugi prehrambeni rizici za osteoporozu u mladih žena u Hrvatskoj

Zvonimir Šatalić ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Irena Colić Barić
Irena Keser

Fulltext: english, pdf (523 KB) pages 327-339 downloads: 980* cite
APA 6th Edition
Šatalić, Z., Colić Barić, I. & Keser, I. (2008). Dairy consumption and other dietary risk factors for osteoporosis in Croatian young women. Mljekarstvo, 58 (4), 327-339. Retrieved from https://hrcak.srce.hr/30630
MLA 8th Edition
Šatalić, Zvonimir, et al. "Dairy consumption and other dietary risk factors for osteoporosis in Croatian young women." Mljekarstvo, vol. 58, no. 4, 2008, pp. 327-339. https://hrcak.srce.hr/30630. Accessed 24 Jul. 2021.
Chicago 17th Edition
Šatalić, Zvonimir, Irena Colić Barić and Irena Keser. "Dairy consumption and other dietary risk factors for osteoporosis in Croatian young women." Mljekarstvo 58, no. 4 (2008): 327-339. https://hrcak.srce.hr/30630
Harvard
Šatalić, Z., Colić Barić, I., and Keser, I. (2008). 'Dairy consumption and other dietary risk factors for osteoporosis in Croatian young women', Mljekarstvo, 58(4), pp. 327-339. Available at: https://hrcak.srce.hr/30630 (Accessed 24 July 2021)
Vancouver
Šatalić Z, Colić Barić I, Keser I. Dairy consumption and other dietary risk factors for osteoporosis in Croatian young women. Mljekarstvo [Internet]. 2008 [cited 2021 July 24];58(4):327-339. Available from: https://hrcak.srce.hr/30630
IEEE
Z. Šatalić, I. Colić Barić and I. Keser, "Dairy consumption and other dietary risk factors for osteoporosis in Croatian young women", Mljekarstvo, vol.58, no. 4, pp. 327-339, 2008. [Online]. Available: https://hrcak.srce.hr/30630. [Accessed: 24 July 2021]

Abstracts
Među prehrambenim rizičnim čimbenicima za razvoj osteoporoze značajnu ulogu u primarnoj prevenciji osteoporoze ima unos kalcija. Cilj ovog istraživanja je bio utvrditi prehrambene rizike za kasniji razvoj osteoporoze u mladih žena u Hrvatskoj (prosječne dobi 22 godine), posebno konzumiranje mlijeka i mliječnih proizvoda, skupine namirnica koja je najbolji izvor kalcija zbog sadržaja kalcija i njegove bioiskoristivosti. Za procjenu kakvoće prehrane korišten je upitnik o učestalosti konzumiranja namirnica (FFQ) (n=1372) i kvantitativni upitnik o učestalosti konzumiranja namirnica (Q-FFQ) (n=480). Dnevno konzumiranje mlijeka i mliječnih proizvoda je utvrđeno u 76,0 % ispitanica, a 11,6 % ispitanica konzumira mliječne proizvode manje od jednom mjesečno. Prosječni dnevni unos kalcija je bio 1444,4 mg, tj. 144,4 % DRI, a 31,0 % žena je imalo unos kalcija manji od 100 % DRI. U zaključku, mlijeko i mliječni proizvodi su bili glavni izvor kalcija u dnevnoj prehrani, što pokazuje značaj ove skupine namirnica u postizanju adekvatnog unosa kalcija u ovom istraživanju.

Keywords
prehrana; mlijeko i mliječni proizvodi; kalcij; osteoporoza

Hrčak ID: 30630

URI
https://hrcak.srce.hr/30630

[english]

Visits: 1.920 *