APA 6th Edition Maity, T.K., Kumar, R. i Misra, A.K. (2008). Development of healthy whey drink with Lactobacillus rhamnosus, Bifidobacterium bifidum and Propionibacterium freudenreichii subsp. shermanii. Mljekarstvo, 58 (4), 315-325. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/30635
MLA 8th Edition Maity, T.K., et al. "Development of healthy whey drink with Lactobacillus rhamnosus, Bifidobacterium bifidum and Propionibacterium freudenreichii subsp. shermanii." Mljekarstvo, vol. 58, br. 4, 2008, str. 315-325. https://hrcak.srce.hr/30635. Citirano 18.04.2021.
Chicago 17th Edition Maity, T.K., Rakesh Kumar i A.K. Misra. "Development of healthy whey drink with Lactobacillus rhamnosus, Bifidobacterium bifidum and Propionibacterium freudenreichii subsp. shermanii." Mljekarstvo 58, br. 4 (2008): 315-325. https://hrcak.srce.hr/30635
Harvard Maity, T.K., Kumar, R., i Misra, A.K. (2008). 'Development of healthy whey drink with Lactobacillus rhamnosus, Bifidobacterium bifidum and Propionibacterium freudenreichii subsp. shermanii', Mljekarstvo, 58(4), str. 315-325. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/30635 (Datum pristupa: 18.04.2021.)
Vancouver Maity TK, Kumar R, Misra AK. Development of healthy whey drink with Lactobacillus rhamnosus, Bifidobacterium bifidum and Propionibacterium freudenreichii subsp. shermanii. Mljekarstvo [Internet]. 2008 [pristupljeno 18.04.2021.];58(4):315-325. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/30635
IEEE T.K. Maity, R. Kumar i A.K. Misra, "Development of healthy whey drink with Lactobacillus rhamnosus, Bifidobacterium bifidum and Propionibacterium freudenreichii subsp. shermanii", Mljekarstvo, vol.58, br. 4, str. 315-325, 2008. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/30635. [Citirano: 18.04.2021.]
Sažetak Napitak sirutke je pripremljen korištenjem Lactobacillus rhamnosus NCDO 243, Bifidobacterium bifidum NCDO 2715 i Propionibacterium freudenreichii subsp. shermanii MTCC 1371 u svrhu pripravljanja probiotskog zdravog napitka. Proizvod je pripravljen s 4 % inokuluma mješovite kulture (1:1:1, početni broj - laktobacili 6,2 x 107 CFU/mL, bifidobacteria 5,4 x 107 CFU/mL, propionibacteria 3,9 x 107 CFU/mL) u deproteiniziranoj sirutki (4,6 % laktoze, 0,62 % pepela, 0,48 % masti i 0,5 % proteina) prilagođenog pH (6,4) i inkubiranog na 37 °C kroz 8 h radi postizanja dobrih tehnoloških i dijetetskih kriterija za dobivanje probiotičkog proizvoda. Tijekom skladištenja promatrani su ukupni broj bakterija, broj laktobacila, broj bifidobakterija, koncentracija mliječne kiseline te senzorska svojstva. Sirutka fermentirana s 4 % inokuluma mješovite kulture tijekom 8 sati postigla je kriterije zadane za probiotičke napitke, s brojem svakog pojedinog soja većim od 108 CFU/mL tijekom 10 dana skladištenja. Titracijska kiselost i senzorska svojstva nisu se značajno mijenjala tijekom 7 dana skladištenja. Na kraju 15-tog dana skladištenja, pojavila se blaga kiselost iako je napitak još uvijek bio ocijenjen kao prihvatljiv obzirom na okus.