hrcak mascot   Srce   HID

Zbornik radova Pravnog fakulteta u Splitu, Vol.45 No.1 Lipanj 2008.

Izvorni znanstveni članak

Pravna zaštita u postupku dodjele javnih ugovora - harmonizacija hrvatskog prava s Acquis communautaire

Damir Aviani

Puni tekst: hrvatski, pdf (118 KB) str. 175-195 preuzimanja: 1.202* citiraj
APA
Aviani, D. (2008). Pravna zaštita u postupku dodjele javnih ugovora - harmonizacija hrvatskog prava s Acquis communautaire. Zbornik radova Pravnog fakulteta u Splitu, 45(1), 175-195. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/31369

Sažetak
Svaka ekonomska aktivnost javnopravnog tijela, pa tako i aktivnosti javnopravnog tijela na dodjeli javnog ugovora gospodarskom partneru, podliježe pravilima o tržišnom natjecanju. Da bi se osiguralo slobodno tržišno nadmetanje i tržišno djelovanje javnopravnog tijela, Europska zajednica svojim pravilima ograničava djelovanje javne vlasti i prisiljava je da se u svojim ekonomskim aktivnostima ponaša tržišno.
Pravna stečevina Zajednice koja se odnosi na dodjelu javnih ugovora (o javnoj nabavi, o koncesiji i o javno-privatnom partnerstvu) temelji se na općim načelima koja proizlaze iz Ugovora o osnivanju Europske zajednice, te iz sudske prakse Europskog suda pravde, poput transparentnosti, jednakog tretmana, slobode tržišnog natjecanja i nediskriminacije.
Zahtjevi koji se postavljaju na pravnu zaštitu unutar područja dodjele određenih javnih ugovora regulirani su dvjema, u važnijim točkama podudarnim smjernicama EU o pravnim lijekovima: Smjernicom 89/665/EEZ, koja se odnosi na pravnu zaštitu u tzv. klasičnom sektoru, i Smjernicom 92/13/EEZ, koja se odnosi na pravnu zaštitu u uslužnom sektoru.
Navedenim se Smjernicama postavljaju određeni zahtjevi kojima moraju udovoljiti državečlanice prilikom reguliranja pravne zaštite u svom nacionalnom zakonodavstvu.
Hrvatski sustav pravnih lijekova nije jedinstven u pitanjima pravne zaštite u postupcima dodjele javnih ugovora. Naime, različito se uređuje sustav pravne zaštitite u postupcima javne nabave od pravne zaštite u postupcima dodjele ugovora o koncesiji, te ugovora o javno-privatnom partnerstvu.
Sudska kontrola javne uprave prepoznata je kao temeljni element vladavine prava. Međutim, postoji začajan prostor za unapređivanje pravne, a posebno sudske zaštite u Republici Hrvatskoj za povrede prava prilikom dodjele javnih ugovora.

Ključne riječi
tržišno natjecanje; javna nabava; koncesije; javno-privatno partnerstvo; pravna zaštita; sudska zaštita; harmonizacija prava

Hrčak ID: 31369

URI
https://hrcak.srce.hr/31369

[engleski]

Posjeta: 1.608 *