Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Celijakija – pregled i predviđanja

Irena Barbarić ; Klinika za dječje bolesti, KBC Rijeka, Rijeka, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 205 Kb

str. 229-234

preuzimanja: 4.715

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 205 Kb

str. 229-234

preuzimanja: 1.543

citiraj


Sažetak

Celijakija ili glutenska enteropatija je doživotno nepodnošenje glutena. Gluten je bjelančevina koja se nalazi u nekim vrstama žitarica (pšenici, raži i ječmu). U nekim područjima zahvaća 1% opće populacije, a udio dijagnosticiranih osoba ovisi najviše o dostupnosti novih dijagnostičkih seroloških testova, kao i tendencija zdravstvene službe da nespecifične i vrlo različite simptome i znakove bolesti poveže s ovom dijagnozom. U genetski predisponiranih osoba unos glutena hranom oštećuje crijevnu sluznicu, pa je upijanje hranjivih tvari otežano. Tako dolazi do pothranjenosti jer je iskorištavanje kalorijskih vrijednosti hrane nedovoljno, ali i drugih različitih stanja uzrokovanih nedovoljnim iskorištavanjem vitamina i minerala. Jedini način liječenja je doživotna prehrana bez glutena. Skrb za oboljele od celijakije zahtijeva holistički pristup koji uključuje različite zdravstvene i socijalne struke. U osoba koje se ne pridržavaju takve prehrane ili im bolest nije dijagnosticirana može doći do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija. Osobe koje se strogo pridržavaju bezglutenske prehrane imaju isti rizik od komplikacija kao i zdrave osobe.

Ključne riječi

bezglutenska prehrana; celijakija; gluten; glutenska enteropatija

Hrčak ID:

31392

URI

https://hrcak.srce.hr/31392

Datum izdavanja:

1.12.2008.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 8.251 *