Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Glukoza, fruktoza i saharoza u plodovima trešanja

Sandra Voća ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Croatia
Nadica Dobričević ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Croatia
Tajana Habun ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Croatia
Zlatko Čmelik ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Croatia
Jasmina Družić ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Croatia


Puni tekst: engleski pdf 304 Kb

str. 93-100

preuzimanja: 915

citiraj


Sažetak

Provedeno je istraživanje na sortama Regina, Karina, Creska i Stella uzgojenim na području mediteranske i kontinentalne Hrvatske. Sorte Regina i Karina uzgojene su na lokalitetu znanstveno - nastavnog poligona Jazbina, a Creska i Stella na lokalitetu otoka Cresa. Enzimatskom metodom određena je količina šećera (glukoza, fruktoza i saharoza). Cilj ovog istraživanja bio je ustanoviti postoje li razlike u količini pojedinih šećera između istraživanih sorti i na različitim lokalitetima ovisno o klimatskim faktorima. Dobiveni rezultati pokazuju da postoje signifikantne razlike između istraživanog sortimenta. Istraživane sorte su se malo razlikovale u količini šećera s obzirom na klimu. U svim istraženim sortama bila je najveća količina glukoze, koja se kretala od 6,28 % (Stella) do 7,62 % (Regina), osim kod sorte Stella, gdje je fruktoza bila veća od glukoze i iznosila je 7,73 %. Količina saharoze u svim sortama bila je mala. Iznosila je najmanje kod sorte Regina 0,003 %, odnosno najviše kod sorte Creska 0,183 %. Kod sorte Karina saharoza nije detektirana u uzorku. S obzirom na dobivene rezultate može se zaključiti da u uzgojnim i klimatskim uvjetima mediteranske i kontinentalne Hrvatske navedene sorte imaju zadovoljavajuću količinu šećera.

Ključne riječi

Prunus avium L.; sorte Karina; Regina; Creska i Stella; glukoza; fruktoza; saharoza

Hrčak ID:

32170

URI

https://hrcak.srce.hr/32170

Datum izdavanja:

22.1.2009.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.330 *