hrcak mascot   Srce   HID

Stručni rad

PERADARSKA PROIZVODNJA U REPUBLICI HRVATSKOJ

Stjepan Mužic ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Gordana Kralik ; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta u Osijeku, Hrvatska
Radmila Raguž-Đurić ; Hrvatski veterinarski institut, Zagreb, Hrvatska
Zlatko Janječić ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Branko Bobetić ; Croatiastočar, Zagreb, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (53 KB) str. 353-358 preuzimanja: 2.030* citiraj
APA 6th Edition
Mužic, S., Kralik, G., Raguž-Đurić, R., Janječić, Z. i Bobetić, B. (2008). PERADARSKA PROIZVODNJA U REPUBLICI HRVATSKOJ. Krmiva, 50 (6), 353-358. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/32759
MLA 8th Edition
Mužic, Stjepan, et al. "PERADARSKA PROIZVODNJA U REPUBLICI HRVATSKOJ." Krmiva, vol. 50, br. 6, 2008, str. 353-358. https://hrcak.srce.hr/32759. Citirano 08.03.2021.
Chicago 17th Edition
Mužic, Stjepan, Gordana Kralik, Radmila Raguž-Đurić, Zlatko Janječić i Branko Bobetić. "PERADARSKA PROIZVODNJA U REPUBLICI HRVATSKOJ." Krmiva 50, br. 6 (2008): 353-358. https://hrcak.srce.hr/32759
Harvard
Mužic, S., et al. (2008). 'PERADARSKA PROIZVODNJA U REPUBLICI HRVATSKOJ', Krmiva, 50(6), str. 353-358. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/32759 (Datum pristupa: 08.03.2021.)
Vancouver
Mužic S, Kralik G, Raguž-Đurić R, Janječić Z, Bobetić B. PERADARSKA PROIZVODNJA U REPUBLICI HRVATSKOJ. Krmiva [Internet]. 2008 [pristupljeno 08.03.2021.];50(6):353-358. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/32759
IEEE
S. Mužic, G. Kralik, R. Raguž-Đurić, Z. Janječić i B. Bobetić, "PERADARSKA PROIZVODNJA U REPUBLICI HRVATSKOJ", Krmiva, vol.50, br. 6, str. 353-358, 2008. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/32759. [Citirano: 08.03.2021.]

Sažetak
Hrvatsko peradarstvo ima dugu tradiciju i solidnu sadašnjost te dobru podlogu za razvitak, a obuhvaća gotovo sve vidove proizvodnje kao što su: uzgoj i držanje rasplodnih nesilica hibrida teških pasmina, valionice, tov pilića, purića, pačića i guščića, klaonice peradi, uzgoj i držanje rasplodnih nesilica hibrida lakih pasmina, uzgoj konzumnih nesilica i proizvodnju konzumnih jaja, sortirnice, te tvornice stočne hrane. Položaj peradarstva unutar cjelokupnog stočarstva Hrvatske glede zadovoljavanja vlastitih potreba i pokrića uvoza izvozom je vodeća. U radu je prvenstveno analizirano kretanje broja peradi, proizvodnje i potrošnje peradarskih proizvoda, te izvoza i uvoza. U razdoblju poslije 1991. godine broj peradi u Hrvatskoj se u prosjeku smanjivao 3,1 %, proizvodnja prirasta peradi 0,6 %, a proizvodnja kokošjih jaja 1,2 % prosječno godišnje. Tijekom analiziranog razdoblja saldo trgovinske bilance peradarskih proizvoda RH bio je pozitivan, s izuzetkom 2002. godine. Vrijednost izvoza peradarskih proizvoda povećavala se 3,7 %, a vrijednost uvoza 5,3 % prosječno godišnje. Osnovni problemi s kojima se susreće naše peradarstvo su dosta različiti, a proizlaze iz dva segmenta istog: nekoliko krupnih subjekata koji posluju na razini cijele Hrvatske i u inozemstvu na jednoj strani, te veliki broj malih obiteljskih gospodarstava lokalnog značenja. Veliki proizvođači mesa peradi i jaja bore se s osuvremenjivanjem tehnologije, sve većom konkurencijom i općim gospodarskim uvjetima u Hrvatskoj, a obiteljska gospodarstva uz prije navedeno i s udovoljavanjem brojnim zakonskim domaćim i EU propisima, kao i s neujednačenošću proizvodnih kapaciteta, nabavnim cijenama, uvjetima plaćanja, nesigurnim tržištem itd. Uzevši u obzir opći svjetski trend rasta peradarske proizvodnje i hrvatsko peradarstvo ima dobre izglede za razvoj i širenje, pa i manji broj sitnih obiteljskih gospodarstava u sektoru organsko biološke proizvodnje novih prepoznatljivih proizvoda na bazi naših domaćih vrsta i pasmina peradi.

Ključne riječi
peradarstvo; Hrvatska; proizvodnja; meso; jaja

Hrčak ID: 32759

URI
https://hrcak.srce.hr/32759

[engleski]

Posjeta: 3.710 *