hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Proizvodnja fermentiranih probiotičkih napitaka od permeata mlijeka obogaćenih retentatom sirutke i identifikacija prisutnih bakterija mliječne kiseline

Andreja Leboš Pavunc
Josip Turk
Jasna Beganović
Jadranka Frece
Stjepan Mahnet
Slavko Kirin
Jagoda Šušković   ORCID icon orcid.org/0000-0003-1711-316X ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (423 KB) str. 11-19 preuzimanja: 1.490* citiraj
APA 6th Edition
Leboš Pavunc, A., Turk, J., Beganović, J., Frece, J., Mahnet, S., Kirin, S. i Šušković, J. (2009). Proizvodnja fermentiranih probiotičkih napitaka od permeata mlijeka obogaćenih retentatom sirutke i identifikacija prisutnih bakterija mliječne kiseline. Mljekarstvo, 59 (1), 11-19. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/32934
MLA 8th Edition
Leboš Pavunc, Andreja, et al. "Proizvodnja fermentiranih probiotičkih napitaka od permeata mlijeka obogaćenih retentatom sirutke i identifikacija prisutnih bakterija mliječne kiseline." Mljekarstvo, vol. 59, br. 1, 2009, str. 11-19. https://hrcak.srce.hr/32934. Citirano 27.11.2021.
Chicago 17th Edition
Leboš Pavunc, Andreja, Josip Turk, Jasna Beganović, Jadranka Frece, Stjepan Mahnet, Slavko Kirin i Jagoda Šušković. "Proizvodnja fermentiranih probiotičkih napitaka od permeata mlijeka obogaćenih retentatom sirutke i identifikacija prisutnih bakterija mliječne kiseline." Mljekarstvo 59, br. 1 (2009): 11-19. https://hrcak.srce.hr/32934
Harvard
Leboš Pavunc, A., et al. (2009). 'Proizvodnja fermentiranih probiotičkih napitaka od permeata mlijeka obogaćenih retentatom sirutke i identifikacija prisutnih bakterija mliječne kiseline', Mljekarstvo, 59(1), str. 11-19. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/32934 (Datum pristupa: 27.11.2021.)
Vancouver
Leboš Pavunc A, Turk J, Beganović J, Frece J, Mahnet S, Kirin S i sur. Proizvodnja fermentiranih probiotičkih napitaka od permeata mlijeka obogaćenih retentatom sirutke i identifikacija prisutnih bakterija mliječne kiseline. Mljekarstvo [Internet]. 2009 [pristupljeno 27.11.2021.];59(1):11-19. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/32934
IEEE
A. Leboš Pavunc, et al., "Proizvodnja fermentiranih probiotičkih napitaka od permeata mlijeka obogaćenih retentatom sirutke i identifikacija prisutnih bakterija mliječne kiseline", Mljekarstvo, vol.59, br. 1, str. 11-19, 2009. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/32934. [Citirano: 27.11.2021.]

Sažetak
U ovom radu istražena je mogućnost primjene bakterijskih sojeva Lactobacillus helveticus M92, Lactobacillus plantarum L4 i Enterococcus faecium L3 za proizvodnju probiotičkih napitaka od permeata mlijeka, obogaćenih sa 10 % (v/v) retentata sirutke. U prethodnim istraživanjima, sklopu probiotičkog koncepta, definirana su probiotička svojstva navedenih sojeva bakterija mliječne kiseline. Nakon kntrolirane fermentacije permeata mlijeka obogaćenih sa 10 % (v/v) retentata sirutke, probiotički sojevi su proizveli cca 7,4 g/L mliječne kiseline, pH-vrijednost iznosila je oko 4,7, a broj živih stanica je bio cca 108 CFU/mL. Broj živih stanica primijenjenih probiotičkih sojeva, identificiranih RAPD (Random Amplified Polymorphic DNA) metodom, održao se na cca 107 CFU/mL tijekom 28 dana čuvanja pri temperaturi od 4 °C. Nadalje, provedena je i spontana fermentacija permeata mlijeka, obogaćenog sa 10 % (v/v) retentata sirutke, tijekom koje su izolirane bakterije mliječne kiseline prisutne u ovim supstratima. Svi bakterijski izolati su brzo zakiselili hranjivu podlogu i pokazali antibakterijsko djelovanje prema odabranim test-mikroorganizmima, što su važna svojstva potencijalnih starter kultura za fermentaciju mliječnih proizvoda. Rezultati biokemijskih API testova pokazali su da je riječ o dvije različite vrste bakterija mliječne kiseline koje su identificirane kao Lactococcus lactis subsp. lactis i Lactobacillus helveticus.

Ključne riječi
permeat mlijeka; retentat sirutke; probiotičke starter kulure; RAPD; antibakterijska aktivnost

Hrčak ID: 32934

URI
https://hrcak.srce.hr/32934

[engleski]

Posjeta: 2.513 *