hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj roka košnje na gospodarska svojstva krmnog sirka Grazer N

Darko Uher ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Zvonimir Štafa
Miljenko Konjačić
Mato Komesarović
Kristina Gršić
Gordana Županac

Puni tekst: hrvatski, pdf (170 KB) str. 56-64 preuzimanja: 793* citiraj
APA 6th Edition
Uher, D., Štafa, Z., Konjačić, M., Komesarović, M., Gršić, K. i Županac, G. (2009). Utjecaj roka košnje na gospodarska svojstva krmnog sirka Grazer N. Mljekarstvo, 59 (1), 56-64. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/32960
MLA 8th Edition
Uher, Darko, et al. "Utjecaj roka košnje na gospodarska svojstva krmnog sirka Grazer N." Mljekarstvo, vol. 59, br. 1, 2009, str. 56-64. https://hrcak.srce.hr/32960. Citirano 27.11.2021.
Chicago 17th Edition
Uher, Darko, Zvonimir Štafa, Miljenko Konjačić, Mato Komesarović, Kristina Gršić i Gordana Županac. "Utjecaj roka košnje na gospodarska svojstva krmnog sirka Grazer N." Mljekarstvo 59, br. 1 (2009): 56-64. https://hrcak.srce.hr/32960
Harvard
Uher, D., et al. (2009). 'Utjecaj roka košnje na gospodarska svojstva krmnog sirka Grazer N', Mljekarstvo, 59(1), str. 56-64. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/32960 (Datum pristupa: 27.11.2021.)
Vancouver
Uher D, Štafa Z, Konjačić M, Komesarović M, Gršić K, Županac G. Utjecaj roka košnje na gospodarska svojstva krmnog sirka Grazer N. Mljekarstvo [Internet]. 2009 [pristupljeno 27.11.2021.];59(1):56-64. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/32960
IEEE
D. Uher, Z. Štafa, M. Konjačić, M. Komesarović, K. Gršić i G. Županac, "Utjecaj roka košnje na gospodarska svojstva krmnog sirka Grazer N", Mljekarstvo, vol.59, br. 1, str. 56-64, 2009. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/32960. [Citirano: 27.11.2021.]

Sažetak
Hibridi krmnog sirka vrlo se dobro uklapaju u slijed proizvodnje kvalitetne krme na obiteljskim gospodarstvima. Mogu se sijati nakon skidanja ozimih, ranih jarih kultura ili strnih žitarica. Ovisno o roku sjetve i oborinama, za upotrebu prispijevaju tijekom ljeta kada je zbog suše malo zelene krme za izravnu hranidbu stoke. Koriste se za zelenu krmu izravno s polja sve do jesenskih mrazova, i to u više otkosa. Viškovi proizvedene krme se siliraju. Tako se tijekom ljeta zadovolje potrebe za kvalitetnom krmom, a po jedinici površine proizvede se više kvalitetne krme tijekom vegetacije. Cilj istraživanja provedenih u 2003. i 2004. godini na pokušalištu Agronomskog fakulteta u Zagrebu bio je utvrditi prinos zelene mase i suhe tvari te hranidbenu vrijednost krmnog sirka (hibrid Grazer N) u različitim fazama rasta i razvoja. Najveći prinosi zelene mase (90,70 t ha-1) i suhe tvari (27,40 t ha-1) krmnog sirka ostvareni su u fazi metličanja. Najveći sadržaj sirovih bjelančevina (13,35 %) ostvaren je kod visine krmnog sirka od 100 cm, a s odmicanjem vegetacije značajno se smanjivao. Najveći sadržaj sirovih vlakana (31,20 %) ostvaren je u metličanju krmnog sirka.

Ključne riječi
krmni sirak; rok košnje; prinos zelene mase; prinos suhe tvari; hranidbena vrijednost

Hrčak ID: 32960

URI
https://hrcak.srce.hr/32960

[engleski]

Posjeta: 1.432 *