Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj tehnike uzgoja i prerade na antimikrobna i antioksidativna svojstva ekstrakta gljive Hericium erinaceus (Bull.:Fr.) Pers.

Kah Hui Wong ; Institute of Biological Sciences, Faculty of Science, University of Malaya, MY-50603 Kuala Lumpur, Malaysia
Vikineswary Sabaratnam ; Institute of Biological Sciences, Faculty of Science, University of Malaya, MY-50603 Kuala Lumpur, Malaysia
Noorlidah Abdullah ; Institute of Biological Sciences, Faculty of Science, University of Malaya, MY-50603 Kuala Lumpur, Malaysia
Umah Rani Kuppusamy ; Department of Molecular Medicine, Faculty of Medicine, University of Malaya, MY-50603 Kuala Lumpur, Malaysia
Murali Naidu ; Department of Anatomy, Faculty of Medicine, University of Malaya, MY-50603 Kuala Lumpur, Malaysia


Puni tekst: engleski pdf 148 Kb

str. 47-55

preuzimanja: 5.216

citiraj


Sažetak

Hericium erinaceus je gljiva koja raste u umjerenom podneblju, a uzgaja se i u Maleziji. Budući da uvjeti uzgoja i prerade mogu utjecati na medicinska svojstva, ispitana su antimikrobna i antioksidacijska svojstva lokalno uzgojene gljive H. erinaceus. Svježa, sušena i zamrznuta plodna tijela gljive ekstrahirana su metanolom, a njihova su svojstva uspoređena s ekstraktom micelija. Razni ekstrakti H. erinaceus inhibirali su rast patogenih bakterija, ali ne i ispitanih kvasaca i plijesni. Ekstrakt micelija imao je najveći udio ukupnih fenola i najveći antioksidacijski kapacitet (FRAP-vrijednost), dok je ekstrakt svježeg plodnog tijela pokazao najbolju sposobnost uklanjanja DPPH radikala. U usporedbi s ekstraktima zamrznutih i svježih plodnih tijela, ekstrakt sušenog plodnog tijela imao je najbolju antioksidacijsku aktivnost (određenu metodom izbjeljivanja β-karotena), te najveći udio ukupnih fenola i ukupnu antioksidacijsku aktivnost, vjerojatno zbog nakupljanja produkata Maillardove reakcije (koji imaju antioksidacijska svojstva) tijekom sušenja. Zaključeno je da uporaba plodnog tijela gljive H. erinaceus, uzgojene u uvjetima tropske klime, može povoljno utjecati na zdravlje. Osim toga, submerznim se uzgojem micelija H. erinaceus može proizvesti standardiziran antioksidativni pripravak za prehranu ili liječenje. Time je dokazano da način prerade, a ne uzgoj, utječe na odabrana bioaktivna svojstva plodnog tijela gljive H. erinaceus.

Ključne riječi

Hericium erinaceus; antioksidacijska svojstva; antimikrobna svojstva; plodno tijelo; micelij

Hrčak ID:

33052

URI

https://hrcak.srce.hr/33052

Datum izdavanja:

26.3.2009.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 8.290 *