hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

PROUČAVANJE SVOJSTAVA KAKVOĆE LOKALNIH POPULACIJA LUCERNE

Tihomir Čupić   ORCID icon orcid.org/0000-0001-7491-9800 ; Poljoprivredni institut Osijek
Marijana Tucak ; Poljoprivredni institut Osijek
Svetislav Popović ; Poljoprivredni institut Osijek
Luka Andrić ; Poljoprivredni institut Osijek

Puni tekst: hrvatski, pdf (669 KB) str. 171-178 preuzimanja: 370* citiraj
APA 6th Edition
Čupić, T., Tucak, M., Popović, S. i Andrić, L. (2008). PROUČAVANJE SVOJSTAVA KAKVOĆE LOKALNIH POPULACIJA LUCERNE. Sjemenarstvo, 25 (3-4), 171-178. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/34182
MLA 8th Edition
Čupić, Tihomir, et al. "PROUČAVANJE SVOJSTAVA KAKVOĆE LOKALNIH POPULACIJA LUCERNE." Sjemenarstvo, vol. 25, br. 3-4, 2008, str. 171-178. https://hrcak.srce.hr/34182. Citirano 24.10.2019.
Chicago 17th Edition
Čupić, Tihomir, Marijana Tucak, Svetislav Popović i Luka Andrić. "PROUČAVANJE SVOJSTAVA KAKVOĆE LOKALNIH POPULACIJA LUCERNE." Sjemenarstvo 25, br. 3-4 (2008): 171-178. https://hrcak.srce.hr/34182
Harvard
Čupić, T., et al. (2008). 'PROUČAVANJE SVOJSTAVA KAKVOĆE LOKALNIH POPULACIJA LUCERNE', Sjemenarstvo, 25(3-4), str. 171-178. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/34182 (Datum pristupa: 24.10.2019.)
Vancouver
Čupić T, Tucak M, Popović S, Andrić L. PROUČAVANJE SVOJSTAVA KAKVOĆE LOKALNIH POPULACIJA LUCERNE. Sjemenarstvo [Internet]. 2008 [pristupljeno 24.10.2019.];25(3-4):171-178. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/34182
IEEE
T. Čupić, M. Tucak, S. Popović i L. Andrić, "PROUČAVANJE SVOJSTAVA KAKVOĆE LOKALNIH POPULACIJA LUCERNE", Sjemenarstvo, vol.25, br. 3-4, str. 171-178, 2008. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/34182. [Citirano: 24.10.2019.]

Sažetak
Prinosi suhe tvari i bjelančevina važan su čimbenik u stvaranju novih kultivara krmnih kultura. Kroz dugi niz godina oplemenjivanja postignut je mali genetski napredak u povećanju kakvoće lucerne. Stoga smo istraživali mogućnost korištenja lokalnih populacija lucerne u svrhu povećanja kakvoće direktnom i indirektnom selekcijom. Dobiven je jak i opravdan utjecaj genotipa i okoline na svojstva prinosa suhe tvari i odnos list/stabljika kao i njihove interakcije na razini značajnosti P<0,01. Najveći koeficijent varijabilnosti je zabilježen kod prinosa vlakana (51,89%), a najmanji kod odnosa list/stabljika (11,74%). Za svojstvo odnos list/stabljika po biljci utvrđen je veliki udio varijance genotipa u ukupnoj varijanci, kao i visoka heritabilnost.

Ključne riječi
lucerna; lokalna populacija; kakvoća; heritabilnost; genetska dobit

Hrčak ID: 34182

URI
https://hrcak.srce.hr/34182

[engleski]

Posjeta: 632 *