hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

UTJECAJ TEMPERATURE I pH VRIJEDNOSTI NA KLIJAVOST SJEMENA I DUŽINU KLIJANACA BIJELE DJETELINE

Gordana Bukvić ; Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Marija Ravlić ; Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Sonja Grljušić ; Poljoprivredni institut Osijek
Vlatka Rozman ; Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Brigita Popović ; Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Monika Tkalec ; Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijek

Puni tekst: hrvatski, pdf (2 MB) str. 179-192 preuzimanja: 587* citiraj
APA 6th Edition
Bukvić, G., Ravlić, M., Grljušić, S., Rozman, V., Popović, B. i Tkalec, M. (2008). UTJECAJ TEMPERATURE I pH VRIJEDNOSTI NA KLIJAVOST SJEMENA I DUŽINU KLIJANACA BIJELE DJETELINE. Sjemenarstvo, 25 (3-4), 179-192. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/34183
MLA 8th Edition
Bukvić, Gordana, et al. "UTJECAJ TEMPERATURE I pH VRIJEDNOSTI NA KLIJAVOST SJEMENA I DUŽINU KLIJANACA BIJELE DJETELINE." Sjemenarstvo, vol. 25, br. 3-4, 2008, str. 179-192. https://hrcak.srce.hr/34183. Citirano 30.11.2020.
Chicago 17th Edition
Bukvić, Gordana, Marija Ravlić, Sonja Grljušić, Vlatka Rozman, Brigita Popović i Monika Tkalec. "UTJECAJ TEMPERATURE I pH VRIJEDNOSTI NA KLIJAVOST SJEMENA I DUŽINU KLIJANACA BIJELE DJETELINE." Sjemenarstvo 25, br. 3-4 (2008): 179-192. https://hrcak.srce.hr/34183
Harvard
Bukvić, G., et al. (2008). 'UTJECAJ TEMPERATURE I pH VRIJEDNOSTI NA KLIJAVOST SJEMENA I DUŽINU KLIJANACA BIJELE DJETELINE', Sjemenarstvo, 25(3-4), str. 179-192. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/34183 (Datum pristupa: 30.11.2020.)
Vancouver
Bukvić G, Ravlić M, Grljušić S, Rozman V, Popović B, Tkalec M. UTJECAJ TEMPERATURE I pH VRIJEDNOSTI NA KLIJAVOST SJEMENA I DUŽINU KLIJANACA BIJELE DJETELINE. Sjemenarstvo [Internet]. 2008 [pristupljeno 30.11.2020.];25(3-4):179-192. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/34183
IEEE
G. Bukvić, M. Ravlić, S. Grljušić, V. Rozman, B. Popović i M. Tkalec, "UTJECAJ TEMPERATURE I pH VRIJEDNOSTI NA KLIJAVOST SJEMENA I DUŽINU KLIJANACA BIJELE DJETELINE", Sjemenarstvo, vol.25, br. 3-4, str. 179-192, 2008. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/34183. [Citirano: 30.11.2020.]

Sažetak
Istraživanja su provedena u klima komori na dvije temperature (10 i 20°C), četiri razine pH vodene otopine (4, 5, 6 i 7) sa sjemenom tri kultivara bijele djeteline iste starosti i različitog podrijetla (Regal, Jura i Rivendel). Ispitivan je utjecaj temperature i pH vrijednosti na energiju klijanja, klijavost i dužinu klijanaca kultivara bijele djeteline. Dobiven je značajan utjecaj (p=0,01) svih tretmana na svojstva sjemena i klijanaca. Sva ispitivana svojstva imala su veću vrijednost na višoj temperaturi. Prosječna vrijednost ispitivanih svojstava bila je najveća na pH 5. Kultivar Regal imao je najmanje vrijednosti za sva svojstva. Jura i Rivendel nisu se razlikovali u energiji klijanja i klijavosti, ali je Rivendel imao duže klijance. Reakcija kultivara s obzirom na pH vrijednost imala je isti trend na nižoj temperaturi za sva svojstva. Na višoj temperaturi kultivari su različito reagirali na pH s obzirom na energiju klijanja i klijavost, a podjednako prema dužini klijanaca.

Ključne riječi
bijela djetelina; temperatura; pH; klijavost

Hrčak ID: 34183

URI
https://hrcak.srce.hr/34183

[engleski]

Posjeta: 1.156 *