Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

UTJECAJ TEMPERATURE I pH VRIJEDNOSTI NA KLIJAVOST SJEMENA I DUŽINU KLIJANACA BIJELE DJETELINE

Gordana Bukvić ; Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Marija Ravlić ; Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Sonja Grljušić ; Poljoprivredni institut Osijek
Vlatka Rozman ; Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Brigita Popović ; Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Monika Tkalec ; Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijek


Puni tekst: hrvatski pdf 1.938 Kb

str. 179-192

preuzimanja: 835

citiraj


Sažetak

Istraživanja su provedena u klima komori na dvije temperature (10 i 20°C), četiri razine pH vodene otopine (4, 5, 6 i 7) sa sjemenom tri kultivara bijele djeteline iste starosti i različitog podrijetla (Regal, Jura i Rivendel). Ispitivan je utjecaj temperature i pH vrijednosti na energiju klijanja, klijavost i dužinu klijanaca kultivara bijele djeteline. Dobiven je značajan utjecaj (p=0,01) svih tretmana na svojstva sjemena i klijanaca. Sva ispitivana svojstva imala su veću vrijednost na višoj temperaturi. Prosječna vrijednost ispitivanih svojstava bila je najveća na pH 5. Kultivar Regal imao je najmanje vrijednosti za sva svojstva. Jura i Rivendel nisu se razlikovali u energiji klijanja i klijavosti, ali je Rivendel imao duže klijance. Reakcija kultivara s obzirom na pH vrijednost imala je isti trend na nižoj temperaturi za sva svojstva. Na višoj temperaturi kultivari su različito reagirali na pH s obzirom na energiju klijanja i klijavost, a podjednako prema dužini klijanaca.

Ključne riječi

bijela djetelina; temperatura; pH; klijavost

Hrčak ID:

34183

URI

https://hrcak.srce.hr/34183

Datum izdavanja:

19.1.2009.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.958 *