hrcak mascot   Srce   HID

Professional paper

Adaptacija psihosocijalnog upitnika PQ for SCIP za osobe s ozljedom kralježničke moždine

Draženka Topolnjak Pavišić

Full text is not available.

Abstracts
Pojam psihosocijalne prilagodbe na invaliditet nije jednoznačno definiran. Neki autori pod tim pojmom podrazumijevaju proces, prema drugima, radi se o ishodu prilagodbe na invaliditet. Posljedica nepostojanja konsenzusa glede definiranja pojma prilagodbe je korištenje različitih mjera prilagodbe koje često nisu ni psihometrijski provjerene.
Kad se radi o prilagodbi na ozljedu kralježničke moždine, upravo navedeni razlozi utječu na rezultate istraživanja koji su često kontradiktorni. Kod nas takva istraživanja nisu ni provođena i ovaj je rad pokušaj adaptacije jednog upitnika čiji sadržaj pokriva različita područja prilagođavanja na posljedice ozljede kralježničke moždine.
Psihosocijalni upitnik za osobe s ozljedom kralježničke moždine (PQ for SCIP, Bodenhamer i sur. 1983) primijenjen je na skupinu koju je činilo 67 osoba s ozljedom kralježničke moždine kod kojih je, u trenutku istraživanja, od ozljede proteklo najmanje godinu dana. Rezultati psihometrijske provjere ovog upitnika prikazani su u ovom radu.

Keywords
Ozljeda kralježničke moždine; psihosocijalna prilagodba; mjere psihosocijalne prilagodbe

Hrčak ID: 3255

URI
https://hrcak.srce.hr/3255

[english]

Visits: 499 *