hrcak mascot   Srce   HID

Stručni rad

Adaptacija psihosocijalnog upitnika PQ for SCIP za osobe s ozljedom kralježničke moždine

Draženka Topolnjak Pavišić

Puni tekst nije dostupan.

Sažetak
Pojam psihosocijalne prilagodbe na invaliditet nije jednoznačno definiran. Neki autori pod tim pojmom podrazumijevaju proces, prema drugima, radi se o ishodu prilagodbe na invaliditet. Posljedica nepostojanja konsenzusa glede definiranja pojma prilagodbe je korištenje različitih mjera prilagodbe koje često nisu ni psihometrijski provjerene.
Kad se radi o prilagodbi na ozljedu kralježničke moždine, upravo navedeni razlozi utječu na rezultate istraživanja koji su često kontradiktorni. Kod nas takva istraživanja nisu ni provođena i ovaj je rad pokušaj adaptacije jednog upitnika čiji sadržaj pokriva različita područja prilagođavanja na posljedice ozljede kralježničke moždine.
Psihosocijalni upitnik za osobe s ozljedom kralježničke moždine (PQ for SCIP, Bodenhamer i sur. 1983) primijenjen je na skupinu koju je činilo 67 osoba s ozljedom kralježničke moždine kod kojih je, u trenutku istraživanja, od ozljede proteklo najmanje godinu dana. Rezultati psihometrijske provjere ovog upitnika prikazani su u ovom radu.

Ključne riječi
Ozljeda kralježničke moždine; psihosocijalna prilagodba; mjere psihosocijalne prilagodbe

Hrčak ID: 3255

URI
https://hrcak.srce.hr/3255

[engleski]

Posjeta: 499 *