hrcak mascot   Srce   HID

Short communication, Note

Vrednovanje metode mikrovalne razgradnje gljiva pri određivanju matala u tragovima

Antun Kučak
Maja Blanuša

Fulltext: english, pdf (110 KB) pages 335-342 downloads: 5.481* cite
APA 6th Edition
Kučak, A. & Blanuša, M. (1998). Validation of Microwave Digestion Method for Determination of Trace Metals in Mushrooms. Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, 49 (4), 335-342. Retrieved from https://hrcak.srce.hr/3264
MLA 8th Edition
Kučak, Antun and Maja Blanuša. "Validation of Microwave Digestion Method for Determination of Trace Metals in Mushrooms." Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, vol. 49, no. 4, 1998, pp. 335-342. https://hrcak.srce.hr/3264. Accessed 20 Apr. 2021.
Chicago 17th Edition
Kučak, Antun and Maja Blanuša. "Validation of Microwave Digestion Method for Determination of Trace Metals in Mushrooms." Arhiv za higijenu rada i toksikologiju 49, no. 4 (1998): 335-342. https://hrcak.srce.hr/3264
Harvard
Kučak, A., and Blanuša, M. (1998). 'Validation of Microwave Digestion Method for Determination of Trace Metals in Mushrooms', Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, 49(4), pp. 335-342. Available at: https://hrcak.srce.hr/3264 (Accessed 20 April 2021)
Vancouver
Kučak A, Blanuša M. Validation of Microwave Digestion Method for Determination of Trace Metals in Mushrooms. Arh Hig Rada Toksikol. [Internet]. 1998 [cited 2021 April 20];49(4):335-342. Available from: https://hrcak.srce.hr/3264
IEEE
A. Kučak and M. Blanuša, "Validation of Microwave Digestion Method for Determination of Trace Metals in Mushrooms", Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, vol.49, no. 4, pp. 335-342, 1998. [Online]. Available: https://hrcak.srce.hr/3264. [Accessed: 20 April 2021]

Abstracts
Cilj rada bio je razviti pogodnu metodu razaranja organskih uzoraka s pomoću mikrovalova i usporediti rezultate s klasičnom metodom suhog spaljivanja u mufolnoj peći. Djelotvornost obiju metoda spaljivanja provjerena je usporedbom rezultata iste metode primijenjene na standardni referentni materijal goveđe jetre. Pedeset uzoraka gljiva različitih rodova vrganjevki sakupljeno je na deset lokacija Varaždinske županije. Provedena je korelacijska analiza između oba postupka spaljivanja za svaki metal.
Suho spaljivanje gljiva izvedeno je u kvarcnim lončićima u peći za spaljivanje pri 450 °C preko noći. Nakon spaljivanja pepeo je otopljen u dušičnoj kiselini. Mikrovalno spaljivanje gljiva provedeno je s pomoću dušične kiseline u zatvorenim teflonskim posudama u mikrovalnoj pećnici. Kao standardni referentni materijal upotrijebljen je SRM 1577b – goveđa jetra. Svi metali određivani su metodom atomske apsorpcijske spektrometrije (AAS) plamena, osim olova koje je određeno elektrotermalnom AAS.
Korelacija između koncentracija dobivenih s pomoću različitih metoda razaranja uzoraka gljiva statistički je značajna za sve određivane metale (koeficijent korelacije r=0,748–0,953). Rezultati pokazuju da je mikrovalno razaranje pouzdana i brza metoda za razaranje organskih uzoraka.

Keywords
bakar; biljno tkivo; cink; gljiva; kadmij; mangan; metali u tragovima; mikrovalne razdradnje; olovo; suho spaljivanje; željezo

Hrčak ID: 3264

URI
https://hrcak.srce.hr/3264

[english]

Visits: 6.108 *