Skoči na glavni sadržaj

Sažetak sa skupa

Utjecaj guma za žvakanje u prevenciji karijesa

Bernard Janković
Ivana Ciglar
Alena Knežević
Ivana Miletić
H. Bračić


Puni tekst: hrvatski pdf 55 Kb

str. 335-336

preuzimanja: 673

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 50 Kb

str. 336-336

preuzimanja: 377

citiraj


Sažetak

Zubni karijes je zbog svoje rasprostranjenosti u svijetu velik javnozdravstveni problem. Zbog toga ne iznenađuje činjenica da postoji velik broj materijala i postupaka kojima je svrha prevencija nastanka zubnoga karijesa. Jedan je od tih postupaka uporaba guma za žvakanje koje simuliranjem lučenja sline sprječavaju stvaranje dentobakterijskoga plaka na površinu zuba i uklanjaju već akumulirani plak. Ispitivanje je obuhvatilo 16 studenata (12 studentice i 4 studenta) 3., 4. i 5. godine Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Mjerena je količina lučenja nestimulirane sline za svakoga studenta, stimulirane sline sa štapićima voska preuzetim iz Caries risk test seta (Shaan, Vivadent) te dvije vrste guma za žvakanje Orbit (Wrigley) Winterfresh i Wild Strawberry. Ispitanici su vosak i gume za žvakanje prvo žvakali jednu minutu i svu skupljenu slinu bi progutali, a zatim su žvakali još tri minute i svu su slinu skupljali u graduiranu menzuru. Dobiveni rezultati su istraženi kao srednja vrijednost i standardna devijacija, a njihova razlika putem student t-testa. Također je izračunan i KEP indeks (DMF/t) za svakog ispitanika. Dobiveni rezultati pokazuju znatan porast lučenja stimulirane sline prigodom žvakanja guma za žvakanje u usporedbi sa žvakanjem voska. Također postoji razlika u lučenju sline u odnosu prema okusu gume za žvakanje. Kod gume za žvakanje s okusom Wild Strawberry volumen sline bio je veći. Rezultati ovog istraživanja potvrđuju opravdanost uporabe guma za žvakanje, pogotovo ako uzmemo u obzir da su većina današnjih guma za žvakaknje zaslađene umjetnim sladilima kao što je ksilitol koji ima i protukarijesno djelovanje.

Ključne riječi

Hrčak ID:

3277

URI

https://hrcak.srce.hr/3277

Datum izdavanja:

15.9.2003.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.016 *