hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj tjelesne mase na kvalitetu polovica i mesa crne slavonske svinje

Đuro Senčić ; Zavod za stočarstvo, Poljoprivredni fakultet, Sveučilište J.J. Strossmayera u Osijeku, Trg Sv. Trojstva 3, 31000 Osijek
Danijela Butko ; Zavod za stočarstvo, Poljoprivredni fakultet, Sveučilište J.J. Strossmayera u Osijeku, Trg Sv. Trojstva 3, 31000 Osijek
Zvonko Antunović ; Zavod za stočarstvo, Poljoprivredni fakultet, Sveučilište J.J. Strossmayera u Osijeku, Trg Sv. Trojstva 3, 31000 Osijek
Josip Novoselec ; Zavod za stočarstvo, Poljoprivredni fakultet, Sveučilište J.J. Strossmayera u Osijeku, Trg Sv. Trojstva 3, 31000 Osijek

Puni tekst: hrvatski, pdf (330 KB) str. 274-278 preuzimanja: 1.216* citiraj
APA 6th Edition
Senčić, Đ., Butko, D., Antunović, Z. i Novoselec, J. (2008). Utjecaj tjelesne mase na kvalitetu polovica i mesa crne slavonske svinje. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, X (4), 274-278. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/35571
MLA 8th Edition
Senčić, Đuro, et al. "Utjecaj tjelesne mase na kvalitetu polovica i mesa crne slavonske svinje." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. X, br. 4, 2008, str. 274-278. https://hrcak.srce.hr/35571. Citirano 17.07.2019.
Chicago 17th Edition
Senčić, Đuro, Danijela Butko, Zvonko Antunović i Josip Novoselec. "Utjecaj tjelesne mase na kvalitetu polovica i mesa crne slavonske svinje." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu X, br. 4 (2008): 274-278. https://hrcak.srce.hr/35571
Harvard
Senčić, Đ., et al. (2008). 'Utjecaj tjelesne mase na kvalitetu polovica i mesa crne slavonske svinje', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, X(4), str. 274-278. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/35571 (Datum pristupa: 17.07.2019.)
Vancouver
Senčić Đ, Butko D, Antunović Z, Novoselec J. Utjecaj tjelesne mase na kvalitetu polovica i mesa crne slavonske svinje. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2008 [pristupljeno 17.07.2019.];X(4):274-278. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/35571
IEEE
Đ. Senčić, D. Butko, Z. Antunović i J. Novoselec, "Utjecaj tjelesne mase na kvalitetu polovica i mesa crne slavonske svinje", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.X, br. 4, str. 274-278, 2008. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/35571. [Citirano: 17.07.2019.]
Puni tekst: engleski, pdf (313 KB) str. 300-304 preuzimanja: 480* citiraj
APA 6th Edition
Senčić, Đ., Butko, D., Antunović, Z. i Novoselec, J. (2008). Influence of pig body mass on meat and carcass quality of black slavonian pig. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, X (4), 300-304. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/35571
MLA 8th Edition
Senčić, Đuro, et al. "Influence of pig body mass on meat and carcass quality of black slavonian pig." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. X, br. 4, 2008, str. 300-304. https://hrcak.srce.hr/35571. Citirano 17.07.2019.
Chicago 17th Edition
Senčić, Đuro, Danijela Butko, Zvonko Antunović i Josip Novoselec. "Influence of pig body mass on meat and carcass quality of black slavonian pig." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu X, br. 4 (2008): 300-304. https://hrcak.srce.hr/35571
Harvard
Senčić, Đ., et al. (2008). 'Influence of pig body mass on meat and carcass quality of black slavonian pig', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, X(4), str. 300-304. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/35571 (Datum pristupa: 17.07.2019.)
Vancouver
Senčić Đ, Butko D, Antunović Z, Novoselec J. Influence of pig body mass on meat and carcass quality of black slavonian pig. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2008 [pristupljeno 17.07.2019.];X(4):300-304. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/35571
IEEE
Đ. Senčić, D. Butko, Z. Antunović i J. Novoselec, "Influence of pig body mass on meat and carcass quality of black slavonian pig", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.X, br. 4, str. 300-304, 2008. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/35571. [Citirano: 17.07.2019.]

Sažetak
Istraživanje je provedeno na svinjskim polovicama i mesu od 16 crnih slavonskih svinja, tovljenih do oko 130 kg tjelesne mase (skupina A) i 16 svinja iste pasmine tovljenih do oko 110 kg tjelesne mase (skupina B). Svinje su držane u poluotvorenom sustavu, u istim smještajnim i hranidbenim uvjetima. Disekcija ohlađenih (+4ºC) desnih svinjskih polovica obavljena je prema modificiranoj metodi Weniger i sur. (1963). Kvaliteta mesa određena je na uzorku dugog leđnog mišića (M. longissimus dorsi), uzetom u visini između 13. i 14. rebra. Tjelesne mase svinja prije klanja (110,17 kg i 130,37 kg) značajno su utjecale na kvalitetu polovica crnih slavonskih svinja, ali ne i njihovog mesa. Svinje veće tjelesne mase (130,37 kg) imale su polovice različite konformacije (značajno veći relativni udjel podbratka i trbušno-rebarnog dijela te manji relativni udjel manje vrijednih dijelova i plećke) i sastava (manji relativni udjel mesa plećke i veći relativni udjel mesa trbušno-rebarnog dijela) u odnosu na svinje manje tjelesne mase (110,17 kg). Udjel mesa u polovicama bio je podjednak (47,06 % i 47,16 %) u obje analizirane skupine svinja. U pogledu kvalitete mesa, koja je bila normalna, nisu utvrđene značajne razlike (p>0,05) između analiziranih skupina svinja.

Ključne riječi
crna slavonska svinja; tjelesna masa; kvaliteta polovica i mesa

Hrčak ID: 35571

URI
https://hrcak.srce.hr/35571

[engleski] [njemački] [talijanski]

Posjeta: 2.224 *