hrcak mascot   Srce   HID

Prethodno priopćenje

Praćenje procesa hlađenja svinjetine i junetine

Jozef Nagy ; Zavod za higijenu i tehnologiju hrane, Veterinarski fakultet Košice, Komenského 73, Slovačka
A. Nagyova ; Zavod za higijenu i tehnologiju hrane, Veterinarski fakultet Košice, Komenského 73, Slovačka
Peter Popelka ; Zavod za higijenu i tehnologiju hrane, Veterinarski fakultet Košice, Komenského 73, Slovačka

Puni tekst: hrvatski, pdf (380 KB) str. 278-281 preuzimanja: 1.180* citiraj
APA 6th Edition
Nagy, J., Nagyova, A. i Popelka, P. (2008). Praćenje procesa hlađenja svinjetine i junetine. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, X (4), 278-281. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/35573
MLA 8th Edition
Nagy, Jozef, et al. "Praćenje procesa hlađenja svinjetine i junetine." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. X, br. 4, 2008, str. 278-281. https://hrcak.srce.hr/35573. Citirano 18.07.2019.
Chicago 17th Edition
Nagy, Jozef, A. Nagyova i Peter Popelka. "Praćenje procesa hlađenja svinjetine i junetine." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu X, br. 4 (2008): 278-281. https://hrcak.srce.hr/35573
Harvard
Nagy, J., Nagyova, A., i Popelka, P. (2008). 'Praćenje procesa hlađenja svinjetine i junetine', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, X(4), str. 278-281. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/35573 (Datum pristupa: 18.07.2019.)
Vancouver
Nagy J, Nagyova A, Popelka P. Praćenje procesa hlađenja svinjetine i junetine. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2008 [pristupljeno 18.07.2019.];X(4):278-281. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/35573
IEEE
J. Nagy, A. Nagyova i P. Popelka, "Praćenje procesa hlađenja svinjetine i junetine", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.X, br. 4, str. 278-281, 2008. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/35573. [Citirano: 18.07.2019.]
Puni tekst: engleski, pdf (357 KB) str. 304-307 preuzimanja: 1.291* citiraj
APA 6th Edition
Nagy, J., Nagyova, A. i Popelka, P. (2008). The monitoring of pork and beef chilling process. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, X (4), 304-307. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/35573
MLA 8th Edition
Nagy, Jozef, et al. "The monitoring of pork and beef chilling process." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. X, br. 4, 2008, str. 304-307. https://hrcak.srce.hr/35573. Citirano 18.07.2019.
Chicago 17th Edition
Nagy, Jozef, A. Nagyova i Peter Popelka. "The monitoring of pork and beef chilling process." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu X, br. 4 (2008): 304-307. https://hrcak.srce.hr/35573
Harvard
Nagy, J., Nagyova, A., i Popelka, P. (2008). 'The monitoring of pork and beef chilling process', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, X(4), str. 304-307. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/35573 (Datum pristupa: 18.07.2019.)
Vancouver
Nagy J, Nagyova A, Popelka P. The monitoring of pork and beef chilling process. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2008 [pristupljeno 18.07.2019.];X(4):304-307. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/35573
IEEE
J. Nagy, A. Nagyova i P. Popelka, "The monitoring of pork and beef chilling process", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.X, br. 4, str. 304-307, 2008. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/35573. [Citirano: 18.07.2019.]

Sažetak
Svrha hlađenja svježeg mesa je smanjivanje temperature u najdubljim dijelovima mišića što je brže moguće, a da se pri tome u što većoj mjeri zadrži njegova masa. Ipak, određeni gubici su poželjni jer su suhe površine otpornije na mikrobiološko kvarenje. U našem pokusu je praćen postupak hlađenja svinjetine i govedine u klaonicama u periodu od 2006. do 2007. godine. U prostorijama za hlađenje mjerena je temperatura u mišićima, a u obzir se uzimalo i trajanje postupka. Po završetku hlađenja, u dva je slučaja (13.3%) temperatura svježeg svinjskog mesa prelazila zahtijevanih +7 °C u dubini mišića.

Ključne riječi
postupak hlađenja; svinjetina; govedina

Hrčak ID: 35573

URI
https://hrcak.srce.hr/35573

[engleski] [njemački] [talijanski]

Posjeta: 2.832 *