hrcak mascot   Srce   HID

Preliminary communication

Praćenje procesa hlađenja svinjetine i junetine

Jozef Nagy ; Zavod za higijenu i tehnologiju hrane, Veterinarski fakultet Košice, Komenského 73, Slovačka
A. Nagyova ; Zavod za higijenu i tehnologiju hrane, Veterinarski fakultet Košice, Komenského 73, Slovačka
Peter Popelka ; Zavod za higijenu i tehnologiju hrane, Veterinarski fakultet Košice, Komenského 73, Slovačka

Fulltext: croatian, pdf (380 KB) pages 278-281 downloads: 1.482* cite
APA 6th Edition
Nagy, J., Nagyova, A. & Popelka, P. (2008). Praćenje procesa hlađenja svinjetine i junetine. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, X (4), 278-281. Retrieved from https://hrcak.srce.hr/35573
MLA 8th Edition
Nagy, Jozef, et al. "Praćenje procesa hlađenja svinjetine i junetine." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. X, no. 4, 2008, pp. 278-281. https://hrcak.srce.hr/35573. Accessed 23 Oct. 2021.
Chicago 17th Edition
Nagy, Jozef, A. Nagyova and Peter Popelka. "Praćenje procesa hlađenja svinjetine i junetine." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu X, no. 4 (2008): 278-281. https://hrcak.srce.hr/35573
Harvard
Nagy, J., Nagyova, A., and Popelka, P. (2008). 'Praćenje procesa hlađenja svinjetine i junetine', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, X(4), pp. 278-281. Available at: https://hrcak.srce.hr/35573 (Accessed 23 October 2021)
Vancouver
Nagy J, Nagyova A, Popelka P. Praćenje procesa hlađenja svinjetine i junetine. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2008 [cited 2021 October 23];X(4):278-281. Available from: https://hrcak.srce.hr/35573
IEEE
J. Nagy, A. Nagyova and P. Popelka, "Praćenje procesa hlađenja svinjetine i junetine", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.X, no. 4, pp. 278-281, 2008. [Online]. Available: https://hrcak.srce.hr/35573. [Accessed: 23 October 2021]
Fulltext: english, pdf (357 KB) pages 304-307 downloads: 1.387* cite
APA 6th Edition
Nagy, J., Nagyova, A. & Popelka, P. (2008). The monitoring of pork and beef chilling process. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, X (4), 304-307. Retrieved from https://hrcak.srce.hr/35573
MLA 8th Edition
Nagy, Jozef, et al. "The monitoring of pork and beef chilling process." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. X, no. 4, 2008, pp. 304-307. https://hrcak.srce.hr/35573. Accessed 23 Oct. 2021.
Chicago 17th Edition
Nagy, Jozef, A. Nagyova and Peter Popelka. "The monitoring of pork and beef chilling process." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu X, no. 4 (2008): 304-307. https://hrcak.srce.hr/35573
Harvard
Nagy, J., Nagyova, A., and Popelka, P. (2008). 'The monitoring of pork and beef chilling process', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, X(4), pp. 304-307. Available at: https://hrcak.srce.hr/35573 (Accessed 23 October 2021)
Vancouver
Nagy J, Nagyova A, Popelka P. The monitoring of pork and beef chilling process. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2008 [cited 2021 October 23];X(4):304-307. Available from: https://hrcak.srce.hr/35573
IEEE
J. Nagy, A. Nagyova and P. Popelka, "The monitoring of pork and beef chilling process", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.X, no. 4, pp. 304-307, 2008. [Online]. Available: https://hrcak.srce.hr/35573. [Accessed: 23 October 2021]

Abstracts
Svrha hlađenja svježeg mesa je smanjivanje temperature u najdubljim dijelovima mišića što je brže moguće, a da se pri tome u što većoj mjeri zadrži njegova masa. Ipak, određeni gubici su poželjni jer su suhe površine otpornije na mikrobiološko kvarenje. U našem pokusu je praćen postupak hlađenja svinjetine i govedine u klaonicama u periodu od 2006. do 2007. godine. U prostorijama za hlađenje mjerena je temperatura u mišićima, a u obzir se uzimalo i trajanje postupka. Po završetku hlađenja, u dva je slučaja (13.3%) temperatura svježeg svinjskog mesa prelazila zahtijevanih +7 °C u dubini mišića.

Keywords
postupak hlađenja; svinjetina; govedina

Hrčak ID: 35573

URI
https://hrcak.srce.hr/35573

[english] [german] [italian]

Visits: 3.400 *