hrcak mascot   Srce   HID

Pregledni rad

Strategija proizvodnje funkcionalne hrane animalnog porijekla

Terezija Silvija Marenjak ; Zavod za patološku fiziologiju, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, 10000 Zagreb, Hrvatska
Nina Poljičak-Milas ; Zavod za patološku fiziologiju, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, 10000 Zagreb, Hrvatska
Ivančica Delaš ; Zavod za kemiju i biokemiju, Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Šalata 3, 10000 Zagreb, Hrvatska
Igor Štoković ; Zavod za stočarstvo, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu Heinzelova 55, 10000 Zagreb

Puni tekst: hrvatski, pdf (355 KB) str. 282-287 preuzimanja: 1.117* citiraj
APA 6th Edition
Marenjak, T.S., Poljičak-Milas, N., Delaš, I. i Štoković, I. (2008). Strategija proizvodnje funkcionalne hrane animalnog porijekla. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, X (4), 282-287. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/35574
MLA 8th Edition
Marenjak, Terezija Silvija, et al. "Strategija proizvodnje funkcionalne hrane animalnog porijekla." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. X, br. 4, 2008, str. 282-287. https://hrcak.srce.hr/35574. Citirano 18.07.2019.
Chicago 17th Edition
Marenjak, Terezija Silvija, Nina Poljičak-Milas, Ivančica Delaš i Igor Štoković. "Strategija proizvodnje funkcionalne hrane animalnog porijekla." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu X, br. 4 (2008): 282-287. https://hrcak.srce.hr/35574
Harvard
Marenjak, T.S., et al. (2008). 'Strategija proizvodnje funkcionalne hrane animalnog porijekla', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, X(4), str. 282-287. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/35574 (Datum pristupa: 18.07.2019.)
Vancouver
Marenjak TS, Poljičak-Milas N, Delaš I, Štoković I. Strategija proizvodnje funkcionalne hrane animalnog porijekla. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2008 [pristupljeno 18.07.2019.];X(4):282-287. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/35574
IEEE
T.S. Marenjak, N. Poljičak-Milas, I. Delaš i I. Štoković, "Strategija proizvodnje funkcionalne hrane animalnog porijekla", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.X, br. 4, str. 282-287, 2008. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/35574. [Citirano: 18.07.2019.]
Puni tekst: engleski, pdf (350 KB) str. 308-314 preuzimanja: 1.228* citiraj
APA 6th Edition
Marenjak, T.S., Poljičak-Milas, N., Delaš, I. i Štoković, I. (2008). Production strategy of functional foods of animal origin. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, X (4), 308-314. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/35574
MLA 8th Edition
Marenjak, Terezija Silvija, et al. "Production strategy of functional foods of animal origin." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. X, br. 4, 2008, str. 308-314. https://hrcak.srce.hr/35574. Citirano 18.07.2019.
Chicago 17th Edition
Marenjak, Terezija Silvija, Nina Poljičak-Milas, Ivančica Delaš i Igor Štoković. "Production strategy of functional foods of animal origin." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu X, br. 4 (2008): 308-314. https://hrcak.srce.hr/35574
Harvard
Marenjak, T.S., et al. (2008). 'Production strategy of functional foods of animal origin', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, X(4), str. 308-314. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/35574 (Datum pristupa: 18.07.2019.)
Vancouver
Marenjak TS, Poljičak-Milas N, Delaš I, Štoković I. Production strategy of functional foods of animal origin. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2008 [pristupljeno 18.07.2019.];X(4):308-314. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/35574
IEEE
T.S. Marenjak, N. Poljičak-Milas, I. Delaš i I. Štoković, "Production strategy of functional foods of animal origin", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.X, br. 4, str. 308-314, 2008. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/35574. [Citirano: 18.07.2019.]

Sažetak
Proizvodnja funkcionalne hrane animalnog porijekla zahtjeva postupke utemeljene na znanstveno potvrđenim saznanjima koja obuhvaćaju cjelokupni hranidbeni lanac. Pri tome ne treba zanemariti fiziološke, no niti psihološke učinke koje takva hrana može imati na ljude. S obzirom da se ljudski genom nije promijenio od razdoblja paleolitika, a hranidbene navike i način života ljudi modernog doba su se uvelike odmaknuli od tog vremena, razvile su se kronične degenerativne bolesti. Masne kiseline, naročito n-3 nezasićene kiseline, važne su biološki aktivne molekule kojima se pripisuje niz pozitivnih učinaka u prevenciji i poboljšanju zdravlja ljudi i životinja. Neki od modula koji se koriste za povećanje unosa n-3 nezasićenih masnih kiselina su: povećanje udjela navedenih masnih kiselina u hrani farmskih životinja ili uzgoj životinja poželjnijeg genotipa. Bez obzira na način povećanja unosa poželjnih
masnih kiselina ne treba zanemariti dobrobit i zdravlje životinja, jer će stresu izložene životinje već u osnovi imati drugačije potrebe za unosom pojedinih hranidbenih sastojaka, od kojih su n-3 nezasićene masne kiseline iznimno važne.
U ovom članku prikazane su neke od mogućnosti povećanja sadržaja n-3 nezasićenih masnih kiselina u mesu i ostalim proizvodima animalnog porijekla, odnosno u hrani, koja će moći zadovoljiti kriterije funkcionalne hrane.

Ključne riječi
uzgoj životinja; funkcionalna hrana; zdravlje; n-3 nezasićene masne kiseline

Hrčak ID: 35574

URI
https://hrcak.srce.hr/35574

[engleski] [njemački] [talijanski]

Posjeta: 2.874 *