hrcak mascot   Srce   HID

Stručni rad

Carne di cavallo e hippophagia

Vesna Dobranić ; Sveučilište u Zagrebu, Veterinarski fakultet, Zavod za higijenu i tehnologiju animalnih namirnica, Heinzelova 55, Zagreb
Bela Njari ; Sveučilište u Zagrebu, Veterinarski fakultet, Zavod za higijenu i tehnologiju animalnih namirnica, Heinzelova 55, Zagreb
Anamarija Večkovec ; Altiora d.o.o, Novačka 335, Zagreb
Marina Kadivc

Puni tekst: hrvatski, pdf (436 KB) str. 288-292 preuzimanja: 3.000* citiraj
APA 6th Edition
Dobranić, V., Njari, B., Večkovec, A. i Kadivc, M. (2008). Konjsko meso i Hippophagia. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, X (4), 288-292. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/35575
MLA 8th Edition
Dobranić, Vesna, et al. "Konjsko meso i Hippophagia." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. X, br. 4, 2008, str. 288-292. https://hrcak.srce.hr/35575. Citirano 25.09.2021.
Chicago 17th Edition
Dobranić, Vesna, Bela Njari, Anamarija Večkovec i Marina Kadivc. "Konjsko meso i Hippophagia." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu X, br. 4 (2008): 288-292. https://hrcak.srce.hr/35575
Harvard
Dobranić, V., et al. (2008). 'Konjsko meso i Hippophagia', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, X(4), str. 288-292. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/35575 (Datum pristupa: 25.09.2021.)
Vancouver
Dobranić V, Njari B, Večkovec A, Kadivc M. Konjsko meso i Hippophagia. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2008 [pristupljeno 25.09.2021.];X(4):288-292. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/35575
IEEE
V. Dobranić, B. Njari, A. Večkovec i M. Kadivc, "Konjsko meso i Hippophagia", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.X, br. 4, str. 288-292, 2008. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/35575. [Citirano: 25.09.2021.]
Puni tekst: engleski, pdf (327 KB) str. 314-318 preuzimanja: 882* citiraj
APA 6th Edition
Dobranić, V., Njari, B., Večkovec, A. i Kadivc, M. (2008). Horsemeat and Hippophagia. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, X (4), 314-318. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/35575
MLA 8th Edition
Dobranić, Vesna, et al. "Horsemeat and Hippophagia." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. X, br. 4, 2008, str. 314-318. https://hrcak.srce.hr/35575. Citirano 25.09.2021.
Chicago 17th Edition
Dobranić, Vesna, Bela Njari, Anamarija Večkovec i Marina Kadivc. "Horsemeat and Hippophagia." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu X, br. 4 (2008): 314-318. https://hrcak.srce.hr/35575
Harvard
Dobranić, V., et al. (2008). 'Horsemeat and Hippophagia', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, X(4), str. 314-318. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/35575 (Datum pristupa: 25.09.2021.)
Vancouver
Dobranić V, Njari B, Večkovec A, Kadivc M. Horsemeat and Hippophagia. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2008 [pristupljeno 25.09.2021.];X(4):314-318. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/35575
IEEE
V. Dobranić, B. Njari, A. Večkovec i M. Kadivc, "Horsemeat and Hippophagia", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.X, br. 4, str. 314-318, 2008. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/35575. [Citirano: 25.09.2021.]

Sažetak
La carne di cavallo rappresenta un alimentare particolare e importante d’origine animale. Negli ultimi tempi, nella produzione mondiale della carne equina si nota una crescita costante. Nei paesi di Comunità europea si consuma 0.4 kg di carne di cavallo all’anno a persona, ma non avendo la produzione propria, con l’importo viene coperto il 66.7% delle richieste del mercato.
La più grande percentuale dell’acqua, proteine e glicogeno, e la più piccola percentuale dei grassi nella carne di cavallo rispetto ai valori di queste nella carne di maiale e quella di manzo, la rendono molto più accettabile nell’alimentazione, specialmente in categoria delle persone più esigenti.
Il nostro paese dispone di buone condizioni di razza e quelle geografiche per poter produrre la carne di equidi di alta qualità.

Ključne riječi
carne di cavallo; hippophagia

Hrčak ID: 35575

URI
https://hrcak.srce.hr/35575

[hrvatski] [engleski] [njemački]

Posjeta: 4.743 *