hrcak mascot   Srce   HID

Professional paper

Prilog poznavanju suhih kobasica od konjskog mesa (“Piketa”) iz okolice Pakraca

Davor Šimić
Branimir Mioković ; Sveučilište u Zagrebu, Veterinarski fakultet, Zavod za higijenu i tehnologiju animalnih namirnica, Heinzelova 55, Zagreb

Fulltext: croatian, pdf (306 KB) pages 292-296 downloads: 3.079* cite
APA 6th Edition
Šimić, D. & Mioković, B. (2008). Prilog poznavanju suhih kobasica od konjskog mesa (“Piketa”) iz okolice Pakraca. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, X (4), 292-296. Retrieved from https://hrcak.srce.hr/35576
MLA 8th Edition
Šimić, Davor and Branimir Mioković. "Prilog poznavanju suhih kobasica od konjskog mesa (“Piketa”) iz okolice Pakraca." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. X, no. 4, 2008, pp. 292-296. https://hrcak.srce.hr/35576. Accessed 18 Aug. 2019.
Chicago 17th Edition
Šimić, Davor and Branimir Mioković. "Prilog poznavanju suhih kobasica od konjskog mesa (“Piketa”) iz okolice Pakraca." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu X, no. 4 (2008): 292-296. https://hrcak.srce.hr/35576
Harvard
Šimić, D., and Mioković, B. (2008). 'Prilog poznavanju suhih kobasica od konjskog mesa (“Piketa”) iz okolice Pakraca', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, X(4), pp. 292-296. Available at: https://hrcak.srce.hr/35576 (Accessed 18 August 2019)
Vancouver
Šimić D, Mioković B. Prilog poznavanju suhih kobasica od konjskog mesa (“Piketa”) iz okolice Pakraca. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2008 [cited 2019 August 18];X(4):292-296. Available from: https://hrcak.srce.hr/35576
IEEE
D. Šimić and B. Mioković, "Prilog poznavanju suhih kobasica od konjskog mesa (“Piketa”) iz okolice Pakraca", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.X, no. 4, pp. 292-296, 2008. [Online]. Available: https://hrcak.srce.hr/35576. [Accessed: 18 August 2019]
Fulltext: english, pdf (306 KB) pages 318-322 downloads: 421* cite
APA 6th Edition
Šimić, D. & Mioković, B. (2008). Additional knowledge about horsemeat dry sausage “Piket” from the Pakrac area. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, X (4), 318-322. Retrieved from https://hrcak.srce.hr/35576
MLA 8th Edition
Šimić, Davor and Branimir Mioković. "Additional knowledge about horsemeat dry sausage “Piket” from the Pakrac area." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. X, no. 4, 2008, pp. 318-322. https://hrcak.srce.hr/35576. Accessed 18 Aug. 2019.
Chicago 17th Edition
Šimić, Davor and Branimir Mioković. "Additional knowledge about horsemeat dry sausage “Piket” from the Pakrac area." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu X, no. 4 (2008): 318-322. https://hrcak.srce.hr/35576
Harvard
Šimić, D., and Mioković, B. (2008). 'Additional knowledge about horsemeat dry sausage “Piket” from the Pakrac area', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, X(4), pp. 318-322. Available at: https://hrcak.srce.hr/35576 (Accessed 18 August 2019)
Vancouver
Šimić D, Mioković B. Additional knowledge about horsemeat dry sausage “Piket” from the Pakrac area. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2008 [cited 2019 August 18];X(4):318-322. Available from: https://hrcak.srce.hr/35576
IEEE
D. Šimić and B. Mioković, "Additional knowledge about horsemeat dry sausage “Piket” from the Pakrac area", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.X, no. 4, pp. 318-322, 2008. [Online]. Available: https://hrcak.srce.hr/35576. [Accessed: 18 August 2019]

Abstracts
Upotreba konjskog mesa u našoj zemlji nije uvriježena, iako je konjsko meso po svom kemijskom sastavu vrlo pogodno za prehranu. Posebice se ističe mala količina kolesterola, što ga čini iznimno pogodnim u dijetalnoj prehrani. U Hrvatskoj postoji tradicija proizvodnje proizvoda od konjskog mesa stara više od 100 godina. U selima oko Pakraca tu tradiciju je sa sobom iz pradomovine donijela
i očuvala talijanska nacionalna manjina. Oni u domaćoj radinosti proizvode trajan proizvod, kobasicu od konjskog mesa.
U ovom radu je opisan proces proizvodnje kobasica od konjskog mesa u seoskim domaćistvima. Izneseni su rezultati organoleptičke, kemijske i bakteriološke pretrage kobasica koje su potjecali iz 5 domaćinstava koje tradicionalno proizvode kobaisce.

Keywords
kobasica od konjskog mesa; organoleptička; kemijska i bakteriološka pretraga

Hrčak ID: 35576

URI
https://hrcak.srce.hr/35576

[english] [german] [italian]

Visits: 3.965 *