hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Odlike laktacije, kemijskog sastava i higijenske kvalitete mlijeka primorsko-dinarskih magarica

Ante Ivanković   ORCID icon orcid.org/0000-0002-2523-8694 ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Jelena Ramljak
Ivana Štulina
Neven Antunac
Ivan Bašić
Nikolina Kelava
Miljenko Konjačić

Puni tekst: hrvatski, pdf (319 KB) str. 107-113 preuzimanja: 1.039* citiraj
APA 6th Edition
Ivanković, A., Ramljak, J., Štulina, I., Antunac, N., Bašić, I., Kelava, N. i Konjačić, M. (2009). Odlike laktacije, kemijskog sastava i higijenske kvalitete mlijeka primorsko-dinarskih magarica. Mljekarstvo, 59 (2), 107-113. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/37624
MLA 8th Edition
Ivanković, Ante, et al. "Odlike laktacije, kemijskog sastava i higijenske kvalitete mlijeka primorsko-dinarskih magarica." Mljekarstvo, vol. 59, br. 2, 2009, str. 107-113. https://hrcak.srce.hr/37624. Citirano 23.11.2019.
Chicago 17th Edition
Ivanković, Ante, Jelena Ramljak, Ivana Štulina, Neven Antunac, Ivan Bašić, Nikolina Kelava i Miljenko Konjačić. "Odlike laktacije, kemijskog sastava i higijenske kvalitete mlijeka primorsko-dinarskih magarica." Mljekarstvo 59, br. 2 (2009): 107-113. https://hrcak.srce.hr/37624
Harvard
Ivanković, A., et al. (2009). 'Odlike laktacije, kemijskog sastava i higijenske kvalitete mlijeka primorsko-dinarskih magarica', Mljekarstvo, 59(2), str. 107-113. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/37624 (Datum pristupa: 23.11.2019.)
Vancouver
Ivanković A, Ramljak J, Štulina I, Antunac N, Bašić I, Kelava N i sur. Odlike laktacije, kemijskog sastava i higijenske kvalitete mlijeka primorsko-dinarskih magarica. Mljekarstvo [Internet]. 2009 [pristupljeno 23.11.2019.];59(2):107-113. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/37624
IEEE
A. Ivanković, et al., "Odlike laktacije, kemijskog sastava i higijenske kvalitete mlijeka primorsko-dinarskih magarica", Mljekarstvo, vol.59, br. 2, str. 107-113, 2009. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/37624. [Citirano: 23.11.2019.]
Puni tekst: engleski, pdf (270 KB) str. 107-113 preuzimanja: 797* citiraj
APA 6th Edition
Ivanković, A., Ramljak, J., Štulina, I., Antunac, N., Bašić, I., Kelava, N. i Konjačić, M. (2009). Characteristics of the lactation, chemical composition milk hygiene quality of the Littoral-Dinaric ass. Mljekarstvo, 59 (2), 107-113. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/37624
MLA 8th Edition
Ivanković, Ante, et al. "Characteristics of the lactation, chemical composition milk hygiene quality of the Littoral-Dinaric ass." Mljekarstvo, vol. 59, br. 2, 2009, str. 107-113. https://hrcak.srce.hr/37624. Citirano 23.11.2019.
Chicago 17th Edition
Ivanković, Ante, Jelena Ramljak, Ivana Štulina, Neven Antunac, Ivan Bašić, Nikolina Kelava i Miljenko Konjačić. "Characteristics of the lactation, chemical composition milk hygiene quality of the Littoral-Dinaric ass." Mljekarstvo 59, br. 2 (2009): 107-113. https://hrcak.srce.hr/37624
Harvard
Ivanković, A., et al. (2009). 'Characteristics of the lactation, chemical composition milk hygiene quality of the Littoral-Dinaric ass', Mljekarstvo, 59(2), str. 107-113. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/37624 (Datum pristupa: 23.11.2019.)
Vancouver
Ivanković A, Ramljak J, Štulina I, Antunac N, Bašić I, Kelava N i sur. Characteristics of the lactation, chemical composition milk hygiene quality of the Littoral-Dinaric ass. Mljekarstvo [Internet]. 2009 [pristupljeno 23.11.2019.];59(2):107-113. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/37624
IEEE
A. Ivanković, et al., "Characteristics of the lactation, chemical composition milk hygiene quality of the Littoral-Dinaric ass", Mljekarstvo, vol.59, br. 2, str. 107-113, 2009. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/37624. [Citirano: 23.11.2019.]

Sažetak
Proizvodnja magarećeg mlijeka jedna je od mogućnosti gospodarske afirmacije dijela populacije magaraca. Primorsko-dinarski magarac brojnošću je dominantan, no, strukturalne promjene u ruralnim sredinama tijekom posljednjih desetljeća potisnule su ga u skupinu ugroženoga genetskog naslijeđa. Cilj istraživanja bio je utvrditi utjecaj stadija laktacije i sezone na proizvodni potencijal, laktacijske odlike, kemijski sastav i higijensku kvalitetu mlijeka primorsko- dinarskih magarica. Utvrđena prosječna proizvodnja mlijeka magarica iznosila je 172,12 mL/ mužnji uz prosječan udjel mliječne masti od 0,33 %, bjelančevina 1,55 % i laktoze 6,28 %. Srednja vrijednost broja somatskih stanica je 4,09 log mL-1 a mikroorganizama 3,58 log mL-1. Utjecaj stadija laktacije na količinu mlijeka i udjel suhe tvari bio je značajan (P<0,01), kao i na udjel mliječne masti i bjelančevina u mlijeku (P<0,05). Utvrđen je i značajan utjecaj sezone na proizvodnost, udjel suhe tvari i mliječne masti (P<0,001), kao i udjel bjelančevina u mlijeku (P<0,01). Proizvodnost primorsko- dinarskih magarica u pašnom sustavu držanja relativno je skromna, no, izravne i neizravne koristi od ovakvog vida proizvodnje višestruke su radi čega treba nastaviti razvijanje tehnologija ovog vida proizvodnje.

Ključne riječi
mlijeko magarica; proizvodnost; kemijski sastav; higijenska kvaliteta

Hrčak ID: 37624

URI
https://hrcak.srce.hr/37624

[engleski]

Posjeta: 2.721 *