hrcak mascot   Srce   HID

Stručni rad

Organizacija ispitivanja osposobljenosti za mljekarske laboratorije u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Makedoniji u cilju boljeg osiguranja kvalitete

Nataša Mikulec   ORCID icon orcid.org/0000-0002-9981-5626
Neven Antunac   ORCID icon orcid.org/0000-0003-1084-5966 ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Šimun Zamberlin   ORCID icon orcid.org/0000-0003-2707-4571
Jadranka Škevin Sović
Iva Horvat
Dubravka Samaržija   ORCID icon orcid.org/0000-0001-5577-4992

Puni tekst: engleski, pdf (8 MB) str. 141-147 preuzimanja: 1.158* citiraj
APA 6th Edition
Mikulec, N., Antunac, N., Zamberlin, Š., Škevin Sović, J., Horvat, I. i Samaržija, D. (2009). Organization of Proficiency Testing for Dairy Laboratories in Croatia, Bosnia and Herzegovina and Macedonia in Order to Improve Quality Assurance. Mljekarstvo, 59 (2), 141-147. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/37628
MLA 8th Edition
Mikulec, Nataša, et al. "Organization of Proficiency Testing for Dairy Laboratories in Croatia, Bosnia and Herzegovina and Macedonia in Order to Improve Quality Assurance." Mljekarstvo, vol. 59, br. 2, 2009, str. 141-147. https://hrcak.srce.hr/37628. Citirano 22.11.2019.
Chicago 17th Edition
Mikulec, Nataša, Neven Antunac, Šimun Zamberlin, Jadranka Škevin Sović, Iva Horvat i Dubravka Samaržija. "Organization of Proficiency Testing for Dairy Laboratories in Croatia, Bosnia and Herzegovina and Macedonia in Order to Improve Quality Assurance." Mljekarstvo 59, br. 2 (2009): 141-147. https://hrcak.srce.hr/37628
Harvard
Mikulec, N., et al. (2009). 'Organization of Proficiency Testing for Dairy Laboratories in Croatia, Bosnia and Herzegovina and Macedonia in Order to Improve Quality Assurance', Mljekarstvo, 59(2), str. 141-147. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/37628 (Datum pristupa: 22.11.2019.)
Vancouver
Mikulec N, Antunac N, Zamberlin Š, Škevin Sović J, Horvat I, Samaržija D. Organization of Proficiency Testing for Dairy Laboratories in Croatia, Bosnia and Herzegovina and Macedonia in Order to Improve Quality Assurance. Mljekarstvo [Internet]. 2009 [pristupljeno 22.11.2019.];59(2):141-147. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/37628
IEEE
N. Mikulec, N. Antunac, Š. Zamberlin, J. Škevin Sović, I. Horvat i D. Samaržija, "Organization of Proficiency Testing for Dairy Laboratories in Croatia, Bosnia and Herzegovina and Macedonia in Order to Improve Quality Assurance", Mljekarstvo, vol.59, br. 2, str. 141-147, 2009. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/37628. [Citirano: 22.11.2019.]

Sažetak
Sudjelovanje u ispitivanju osposobljenosti (ring test) nije samo obveza za sve analitičke laboratorije koji nastoje biti vjerodostojni, nego predstavlja i mogućnost provjere podudarnosti rezultata sa referentnom vrijednošću. Referentni laboratorij za mlijeko i mliječne proizvode Zavoda za mljekarstvo Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu uključen je u ispitivanje osposobljenosti koje organiziraju mljekarski laboratoriji u Njemačkoj, Italiji, Francuskoj, Švicarskoj i Sloveniji. Namjera ispitivanja je provjera vlastite točnosti i pouzdanosti izvođenja analiza mlijeka i mliječnih proizvoda. Na osnovi sedmogodišnje uključenosti u ispitivanje osposobljenosti, prije pet godina Referentni laboratorij započeo je s organiziranjem ispitivanja osposobljenosti za mljekarske laboratorije u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Makedoniji, za pojedine sastojke mlijeka kao što su mliječna mast, proteini, laktoza te broj somatskih stanica. Rezultati analiza statistički se obrađuju i na osnovi Z-vrijednosti procjenjuje se uspješnost mjerenja (izvođenja analize). Cilj rada je prikazati organizaciju i obradu rezultata ispitivanja osposobljenosti za mliječnu mast, proteine, laktozu i broj somatskih stanica za mljekarske laboratorije uključene u ispitivanje.

Ključne riječi
ispitivanje osposobljenosti; mlijeko; mliječna mast; proteini; laktoza; broj somatskih stanica

Hrčak ID: 37628

URI
https://hrcak.srce.hr/37628

[engleski]

Posjeta: 1.932 *