Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Energetske i nutritivne potrebe

Zvonimir Šatalić


Puni tekst: hrvatski pdf 493 Kb

str. 5-17

preuzimanja: 5.236

citiraj


Sažetak

Svjetska zdravstvena organizacija ovako definira energetske potrebe: energetske potrebe pojedinca jednake su unosu energije hranom koji je u ravnoteži s energetskom potrošnjom, a pritom su sastav tijela, tjelesna masa i razina tjelesne aktivnosti u skladu s dugoročnim zdravljem; one omogućuju održanje ekonomski nužne i socijalno poželjne tjelesne aktivnosti.

Za djecu, trudnice i dojilje energetske potrebe uključuju energiju za stvaranje novog tkiva ili dojenje. Energetska potrošnja za bazalni metabolizam najčešće se izračunava Harris-Benedictovom jednadžbom, a zlatni standard za procjenu energetske potrošnje je metoda dvostruko označene vode. Trenutačno se oko 45 nutrijenata smatra esencijalnima za čovjeka.

Prehrambeni standardi imaju brojne primjene koje se mogu svrstati u dvije kategorije: procjena i planiranje unosa. Rani standardi su definirali količinu koja sprječava nutritivni manjak, a noviji imaju za cilj spriječiti posljedice manjka i pridonijeti prevenciji bolesti. Prehrambeni standardi mijenjaju se u skladu sa znanstvenim spoznajama o povezanosti prehrane i zdravlja.

Ključne riječi

energija; prehrambeni standardi; nutrijenti

Hrčak ID:

37973

URI

https://hrcak.srce.hr/37973

Datum izdavanja:

25.1.2008.

Posjeta: 8.162 *