hrcak mascot   Srce   HID

Pregledni rad

UVOĐENJE I PRIMJENA MEĐUNARODNOG STANDARDA HACCP NA PRIMJERU SUBJEKATA U POSLOVANJU S HRANOM

Maja Pešić

Puni tekst: engleski, pdf (140 KB) str. 132-147 preuzimanja: 790* citiraj
APA 6th Edition
Pešić, M. (2009). EFFECT OF THE INTRODUCTION OF THE HACCP INTERNATIONAL STANDARD ON AN EXAMPLE IN THE FOOD INDUSTRY IN CROATIA. Economic research - Ekonomska istraživanja, 22 (2), 132-147. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/38216
MLA 8th Edition
Pešić, Maja. "EFFECT OF THE INTRODUCTION OF THE HACCP INTERNATIONAL STANDARD ON AN EXAMPLE IN THE FOOD INDUSTRY IN CROATIA." Economic research - Ekonomska istraživanja, vol. 22, br. 2, 2009, str. 132-147. https://hrcak.srce.hr/38216. Citirano 10.04.2020.
Chicago 17th Edition
Pešić, Maja. "EFFECT OF THE INTRODUCTION OF THE HACCP INTERNATIONAL STANDARD ON AN EXAMPLE IN THE FOOD INDUSTRY IN CROATIA." Economic research - Ekonomska istraživanja 22, br. 2 (2009): 132-147. https://hrcak.srce.hr/38216
Harvard
Pešić, M. (2009). 'EFFECT OF THE INTRODUCTION OF THE HACCP INTERNATIONAL STANDARD ON AN EXAMPLE IN THE FOOD INDUSTRY IN CROATIA', Economic research - Ekonomska istraživanja, 22(2), str. 132-147. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/38216 (Datum pristupa: 10.04.2020.)
Vancouver
Pešić M. EFFECT OF THE INTRODUCTION OF THE HACCP INTERNATIONAL STANDARD ON AN EXAMPLE IN THE FOOD INDUSTRY IN CROATIA. Economic research - Ekonomska istraživanja [Internet]. 2009 [pristupljeno 10.04.2020.];22(2):132-147. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/38216
IEEE
M. Pešić, "EFFECT OF THE INTRODUCTION OF THE HACCP INTERNATIONAL STANDARD ON AN EXAMPLE IN THE FOOD INDUSTRY IN CROATIA", Economic research - Ekonomska istraživanja, vol.22, br. 2, str. 132-147, 2009. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/38216. [Citirano: 10.04.2020.]

Sažetak
Velike demografske promjene u društvu i globalizacija tržišta za sobom donose dodatne promjene u našim prehrambenim navikama. Čitav niz javno zdravstvenih mjera sve više dobiva na važnosti, pri čemu treba naglasiti mjere ekološkog nadzora različitih medija okoliša, od kojih je hrana neizostavljiv segment. Glavni je cilj prehrambenih industrija proizvesti, preraditi i distribuirati hranu zajedničkim naporima svih strana koje sudjeluju u lancu hrane, a koja će ujedno udovoljiti zahtjevima zdravstvene ispravnosti iste. Implementacijom ISO i HACCP normi se uspostavlja proces kontinuiranog i dokumentiranog nadzora u sustavu upravljanja sigurnosti hrane. Najdjelotvorniji sustavi sigurnosti hrane uspostavljaju se, provode i moderniziraju u okviru strukturiranog sustava upravljanja, te se ugrađuju u ukupne upravljačke aktivnosti proizvodne organizacije. U radu se opisuje postupak verifikacije HACCP sustava. Nadalje, analitički izvještaji prikazani u radu su pojedinačni slučajevi uvođenja i primjene međunarodnog standarda HACCP na primjeru subjekata u poslovanju sa hranom, kao i rezultata postignutih uspostavom istog. U završnom dijelu rada autorica temeljem dobivenih rezultata istraživanja donosi zaključke o potrebi usklađivanja standarda radi zadovoljavanja zakonskih obveza kao i normativa Europske Unije.

Ključne riječi
međunarodni standardi; sigurnost hrane; HACCP sustav; kvaliteta

Hrčak ID: 38216

URI
https://hrcak.srce.hr/38216

[engleski]

Posjeta: 1.584 *