Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Utjecaj mikotoksina na zdravlje i proizvodnost preživača

T. Mašek
Vlasta Šerman


Puni tekst: hrvatski pdf 172 Kb

str. 19-31

preuzimanja: 3.469

citiraj


Sažetak

Hrana onečišćena mikotoksinima predstavlja bitan problem za ljude i životinje. Mikotoksini su toksični metaboliti plijesni koji narušavaju zdravlje ljudi i životinja te dovode do znatnih ekonomskih gubitaka. S tog aspekta najznačajniji su: aflatoksini, ohratoksin, trihoteceni, zearalenon, fumonisini, patulin, tremorgeni toksini i ergot alkaloidi. Neke plijesni mogu proizvoditi više različitih toksina, a neke mikotoksine može proizvesti od više različitih vrsta plijesni. Krmiva se mogu zaraziti već na polju, tijekom žetve ili tijekom skladištenja. Mikotoksini imaju različite akutne ili kronične učinke i to ovisno o vrsti i rezistenciji pojedine životinje. Preživači su znatno otporniji na negativne učinke od monogastričnih životinja. Glavni razlog tome je razgradnja mikotoksina mikrobiotima buraga. Pri tome su protozoe bitnije u biodegradaciji nego bakterije. Ipak, pri dugotrajnoj konzumaciji hrane zaražene mikotoksinima i kod preživača su mogući poremećaji u proizvodnji, reprodukciji i rastu. Posebno značajan problem predstavlja mogućnost prijenosa mikotoksina i njihovih metabolita na ljude, putem jestivih životinjskih proizvoda. Najčešće istraživane vrste preživača su: tovna i mliječna goveda, ovce, koze i jeleni.

Ključne riječi

plijesni; mikotoksini; preživači; zdravlje; proizvodnost

Hrčak ID:

3633

URI

https://hrcak.srce.hr/3633

Datum izdavanja:

7.3.2006.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 5.285 *