hrcak mascot   Srce   HID

Review article

Utjecaj mikotoksina na zdravlje i proizvodnost preživača

T. Mašek
Vlasta Šerman

Fulltext: croatian, pdf (172 KB) pages 19-31 downloads: 2.991* cite
APA 6th Edition
Mašek, T. & Šerman, V. (2006). Utjecaj mikotoksina na zdravlje i proizvodnost preživača. Krmiva, 48 (1), 19-31. Retrieved from https://hrcak.srce.hr/3633
MLA 8th Edition
Mašek, T. and Vlasta Šerman. "Utjecaj mikotoksina na zdravlje i proizvodnost preživača." Krmiva, vol. 48, no. 1, 2006, pp. 19-31. https://hrcak.srce.hr/3633. Accessed 23 Oct. 2021.
Chicago 17th Edition
Mašek, T. and Vlasta Šerman. "Utjecaj mikotoksina na zdravlje i proizvodnost preživača." Krmiva 48, no. 1 (2006): 19-31. https://hrcak.srce.hr/3633
Harvard
Mašek, T., and Šerman, V. (2006). 'Utjecaj mikotoksina na zdravlje i proizvodnost preživača', Krmiva, 48(1), pp. 19-31. Available at: https://hrcak.srce.hr/3633 (Accessed 23 October 2021)
Vancouver
Mašek T, Šerman V. Utjecaj mikotoksina na zdravlje i proizvodnost preživača. Krmiva [Internet]. 2006 [cited 2021 October 23];48(1):19-31. Available from: https://hrcak.srce.hr/3633
IEEE
T. Mašek and V. Šerman, "Utjecaj mikotoksina na zdravlje i proizvodnost preživača", Krmiva, vol.48, no. 1, pp. 19-31, 2006. [Online]. Available: https://hrcak.srce.hr/3633. [Accessed: 23 October 2021]

Abstracts
Hrana onečišćena mikotoksinima predstavlja bitan problem za ljude i životinje. Mikotoksini su toksični metaboliti plijesni koji narušavaju zdravlje ljudi i životinja te dovode do znatnih ekonomskih gubitaka. S tog aspekta najznačajniji su: aflatoksini, ohratoksin, trihoteceni, zearalenon, fumonisini, patulin, tremorgeni toksini i ergot alkaloidi. Neke plijesni mogu proizvoditi više različitih toksina, a neke mikotoksine može proizvesti od više različitih vrsta plijesni. Krmiva se mogu zaraziti već na polju, tijekom žetve ili tijekom skladištenja. Mikotoksini imaju različite akutne ili kronične učinke i to ovisno o vrsti i rezistenciji pojedine životinje. Preživači su znatno otporniji na negativne učinke od monogastričnih životinja. Glavni razlog tome je razgradnja mikotoksina mikrobiotima buraga. Pri tome su protozoe bitnije u biodegradaciji nego bakterije. Ipak, pri dugotrajnoj konzumaciji hrane zaražene mikotoksinima i kod preživača su mogući poremećaji u proizvodnji, reprodukciji i rastu. Posebno značajan problem predstavlja mogućnost prijenosa mikotoksina i njihovih metabolita na ljude, putem jestivih životinjskih proizvoda. Najčešće istraživane vrste preživača su: tovna i mliječna goveda, ovce, koze i jeleni.

Keywords
plijesni; mikotoksini; preživači; zdravlje; proizvodnost

Hrčak ID: 3633

URI
https://hrcak.srce.hr/3633

[english]

Visits: 4.130 *