Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Otpadne vode iz procesa ekstrahiranja maslinovog ulja: uklanjanje ili valoriziranje?

F. Federici


Puni tekst: engleski pdf 348 Kb

str. 15-27

preuzimanja: 1.691

citiraj


Sažetak

Vegetacijske vode masline (OVW) predstavljaju ozbiljan okolišni problem za čije se rješenje predlaže nekoliko metoda uklanjanja kao što su npr. fizikalno-kemijski postupci (uklanjanje vapnom i/ili potpuna oksidacija, koncentriranje, sušenje i spaljivanje, ultra filtriranje i obrnuta osmoza), agronomske (akvakultura, rasprostra-njenje po zemlji) te metode u uzgoju životinja (direktna uporaba kao krmiva za životinje ili nakon obogaćenja npr. kvascem ili gljivičnom fermentacijom) i biotehnološki oblik (fermentacija, biološko tretiranje). OVW je također mogući resurs zbog dragocjenih sastojaka (npr. antioksidanata) te jednostavnih i složenih šećera koji čine ovaj otpad mogućim osnovnim sredstvom za procese fermentacije. Ovaj rad daje kratak pregled istraživanja na Bipartimento di Agrobiologia e Agrochimica Sveučilišta Tuscia moguće kemijske i biotehnološke valorizacije OVW-a. Procjenjuje se tehnička izvedivost raznih fermentacijskih procesa za dobivanje proizvoda visoke dodane vrijednosti (polisaharidi i enzimi kao što su lipaza, lakaza, Mn-peroksidaza i pektinaza) ili za poboljšanje agronomske iskoristivosti otpada.
Glavni talozi u procesu ekstrahiranja maslinovog ulja su vegetativne vode (OVW) i ljuska. Sustav ekstrahiranja, pritisak i centrifugiranje igraju važnu ulogu u količini i značajkama maslinovog ulja i taloga (Amirante et al., 1993).
U tradicionalnom sustavu centrifugiranja dodaje se 50 do 100 l vode na 100 kg pulpe maslina da se smanji viskoznost i poboljša separacija ulja pa se kao posljedica stvaraju velike količine OVW. U zadnjih deset/dvadeset godina razvijeni su novi sustavi centrifugiranja koji zahtijevaju manje vode (10 - 20 1) ili uopće ne trebaju vodu za vrijeme separacije ulja (Sl. l). U oba slučaja, međutim, ekstrak¬cije maslinovog ulja mogu predstavljati ozbiljan okolišni problem. Nakon vađenja preostalog ulja izlučivanjem pomoću otapala, ljuske se u tradicionalnom procesu mogu korisno upotrijebiti kao hrana za životinje ili kao alternativno gorivo, te u spremanju komposta. OVW, što za ispiranja čine otpadne vode u mlinu za masline /crna voda/ općenito obilježavaju veliki volumen i visoki teret onečišćenja. Osim toga, velikim su dijelom prisutni spojevi biostatične aktivnosti (npr. polifenoli).

Ključne riječi

vegetacijska voda; maslina; ekstrahiranje; uklanjanje; valorizacija

Hrčak ID:

3644

URI

https://hrcak.srce.hr/3644

Datum izdavanja:

5.3.2006.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.887 *