hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

PROIZVODNJA BIOPLINA I FERMENTIRANOG OSTATKA IZ SVINJSKE GNOJOVKE

Tajana Krička ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Neven Voća ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Vanja Jurišić ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Ana Matin ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Tea Brlek Savić ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Nikola Bilandžija ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (65 KB) str. 19-24 preuzimanja: 1.493* citiraj
APA 6th Edition
Krička, T., Voća, N., Jurišić, V., Matin, A., Brlek Savić, T. i Bilandžija, N. (2009). PROIZVODNJA BIOPLINA I FERMENTIRANOG OSTATKA IZ SVINJSKE GNOJOVKE. Krmiva, 51 (1), 19-24. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/39711
MLA 8th Edition
Krička, Tajana, et al. "PROIZVODNJA BIOPLINA I FERMENTIRANOG OSTATKA IZ SVINJSKE GNOJOVKE." Krmiva, vol. 51, br. 1, 2009, str. 19-24. https://hrcak.srce.hr/39711. Citirano 11.11.2019.
Chicago 17th Edition
Krička, Tajana, Neven Voća, Vanja Jurišić, Ana Matin, Tea Brlek Savić i Nikola Bilandžija. "PROIZVODNJA BIOPLINA I FERMENTIRANOG OSTATKA IZ SVINJSKE GNOJOVKE." Krmiva 51, br. 1 (2009): 19-24. https://hrcak.srce.hr/39711
Harvard
Krička, T., et al. (2009). 'PROIZVODNJA BIOPLINA I FERMENTIRANOG OSTATKA IZ SVINJSKE GNOJOVKE', Krmiva, 51(1), str. 19-24. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/39711 (Datum pristupa: 11.11.2019.)
Vancouver
Krička T, Voća N, Jurišić V, Matin A, Brlek Savić T, Bilandžija N. PROIZVODNJA BIOPLINA I FERMENTIRANOG OSTATKA IZ SVINJSKE GNOJOVKE. Krmiva [Internet]. 2009 [pristupljeno 11.11.2019.];51(1):19-24. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/39711
IEEE
T. Krička, N. Voća, V. Jurišić, A. Matin, T. Brlek Savić i N. Bilandžija, "PROIZVODNJA BIOPLINA I FERMENTIRANOG OSTATKA IZ SVINJSKE GNOJOVKE", Krmiva, vol.51, br. 1, str. 19-24, 2009. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/39711. [Citirano: 11.11.2019.]

Sažetak
Cilj ovog rada bio je istražiti mogućnost proizvodnje bioplina i daljnjeg korištenja higijenski ispravnog fermentiranog ostatka kao biognojiva, dobivenog nakon anaerobne fermentacije svinjske gnojovke. Istraživanja su provedena na laboratorijskom bioplinskom postrojenju na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu pri mezofilnim uvjetima anaerobne fermentacije. Istraživanja su obuhvatila kemijske analize kakvoće bioplina kao goriva i fermentiranog ostatka kao gnojiva poljoprivrednih površina, sukladno Pravilniku o ekološkoj proizvodnji u uzgoju bilja i u proizvodnji biljnih proizvoda (NN 91/2001) u RH. Bioplin proizveden anaerobnom fermentacijom zadovoljavajuće je kakvoće s visokom koncentracijom metana. Budu

Ključne riječi
anaerobna fermentacija; svinjska gnojovka; bioplin; fermentirani ostatak

Hrčak ID: 39711

URI
https://hrcak.srce.hr/39711

[engleski]

Posjeta: 1.923 *