Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

PROIZVODNJA BIOPLINA I FERMENTIRANOG OSTATKA IZ SVINJSKE GNOJOVKE

Tajana Krička ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Neven Voća ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Vanja Jurišić ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Ana Matin ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Tea Brlek Savić ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Nikola Bilandžija ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 65 Kb

str. 19-24

preuzimanja: 2.078

citiraj


Sažetak

Cilj ovog rada bio je istražiti mogućnost proizvodnje bioplina i daljnjeg korištenja higijenski ispravnog fermentiranog ostatka kao biognojiva, dobivenog nakon anaerobne fermentacije svinjske gnojovke. Istraživanja su provedena na laboratorijskom bioplinskom postrojenju na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu pri mezofilnim uvjetima anaerobne fermentacije. Istraživanja su obuhvatila kemijske analize kakvoće bioplina kao goriva i fermentiranog ostatka kao gnojiva poljoprivrednih površina, sukladno Pravilniku o ekološkoj proizvodnji u uzgoju bilja i u proizvodnji biljnih proizvoda (NN 91/2001) u RH. Bioplin proizveden anaerobnom fermentacijom zadovoljavajuće je kakvoće s visokom koncentracijom metana. Budu

Ključne riječi

anaerobna fermentacija; svinjska gnojovka; bioplin; fermentirani ostatak

Hrčak ID:

39711

URI

https://hrcak.srce.hr/39711

Datum izdavanja:

6.5.2009.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.025 *