Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Utjecaj prijenosa gena na evoluciju bakterija mliječne kiseline

Višnja Bačun-Družina orcid id orcid.org/0000-0002-1140-4882 ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Jasna Mrvčić
Ana Butorac
Krešimir Gjuračić


Puni tekst: engleski pdf 349 Kb

str. 181-192

preuzimanja: 1.359

citiraj


Sažetak

Tijekom tisućljeća u cijelom su svijetu bakterije mliječne kiseline bile prijeko potrebne za pripremu raznovrsnih mliječnih proizvoda. Brojne usporedne analize sekvencija gena i genoma prokariota pokazuju da su izmjene genetičkoga materijala unutar i između bakterijskih vrsta mnogo uobičajenije i češće nego se prije mislilo. Stoga je horizontalni prijenos gena između udaljenih vrsta i unutar iste vrste osobito važan za evoluciju bakterija reda Lactobacillales. Radi dobrobiti za ljudsko zdravlje, izmjena genetičkih informacija tijekom horizontalnog prijenosa gena, pokretni genetički elementi i evolucija laktobacila vrlo su značajni zbog karakterizacije i očuvanja stabilnosti autohtonih, a i industrijskih sojeva bakterija mliječne kiseline u mliječnim proizvodima.

Ključne riječi

bakterije mliječne kiseline; horizontalni prijenos gena; pokretni genetički elementi; evolucija

Hrčak ID:

40503

URI

https://hrcak.srce.hr/40503

Datum izdavanja:

5.9.2009.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.486 *