hrcak mascot   Srce   HID

Ostalo

Ocjena mlijeka i mliječnih proizvoda elektronskim jezikom

Mirjana Hruškar ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Nikola Major
Marina Krpan
Ines Panjkota Krbavčić
Goran Šarić
Ksenija Marković
Nada Vahčić

Puni tekst: engleski, pdf (917 KB) str. 193-200 preuzimanja: 1.322* citiraj
APA 6th Edition
Hruškar, M., Major, N., Krpan, M., Panjkota Krbavčić, I., Šarić, G., Marković, K. i Vahčić, N. (2009). Evaluation of milk and dairy products by electronic tongue. Mljekarstvo, 59 (3), 193-200. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/40508
MLA 8th Edition
Hruškar, Mirjana, et al. "Evaluation of milk and dairy products by electronic tongue." Mljekarstvo, vol. 59, br. 3, 2009, str. 193-200. https://hrcak.srce.hr/40508. Citirano 22.11.2019.
Chicago 17th Edition
Hruškar, Mirjana, Nikola Major, Marina Krpan, Ines Panjkota Krbavčić, Goran Šarić, Ksenija Marković i Nada Vahčić. "Evaluation of milk and dairy products by electronic tongue." Mljekarstvo 59, br. 3 (2009): 193-200. https://hrcak.srce.hr/40508
Harvard
Hruškar, M., et al. (2009). 'Evaluation of milk and dairy products by electronic tongue', Mljekarstvo, 59(3), str. 193-200. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/40508 (Datum pristupa: 22.11.2019.)
Vancouver
Hruškar M, Major N, Krpan M, Panjkota Krbavčić I, Šarić G, Marković K i sur. Evaluation of milk and dairy products by electronic tongue. Mljekarstvo [Internet]. 2009 [pristupljeno 22.11.2019.];59(3):193-200. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/40508
IEEE
M. Hruškar, et al., "Evaluation of milk and dairy products by electronic tongue", Mljekarstvo, vol.59, br. 3, str. 193-200, 2009. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/40508. [Citirano: 22.11.2019.]

Sažetak
Elektronski jezik ili senzor okusa prilično je dobro razvijen u posljednjih desetak godina, zahvaljujući njegovu velikom potencijalu u kontroli kvalitete prehrambenih proizvoda. Temeljen je na elektrokemijskim senzorima u kombinaciji s multivarijantnim analizama podataka. Cilj ovog rada bio je pomoću elektronskog jezika raspoznati različite uzorke mlijeka i jogurta različitih proizvođača te različite mliječne proizvode jednog proizvođača. Rezultati su izvedeni iz prikaza dobivenih statističkom metodom analize glavnih komponenata. Pomoću elektronskog jezika α-ASTREE (Alpha M.O.S) uspješno su prikazane razlike između pet uzoraka mlijeka različitih proizvođača kupljenih na hrvatskom tržištu, pet uzoraka jogurta različitih proizvođača kupljenih također na hrvatskom tržištu, te između različitih mliječnih proizvoda jednog proizvođača.

Ključne riječi
elektronski jezik; mliječni proizvodi; matrica senzora

Hrčak ID: 40508

URI
https://hrcak.srce.hr/40508

[engleski]

Posjeta: 2.023 *