hrcak mascot   Srce   HID

Ostalo

Utjecaj inulina na rast i preživljavanje Bifidobacterium longum BB536 u fermentiranom kozjem i kravljem mlijeku

Marina Šimunek ; Prehrambena industrija ”Vindija” d.d., Varaždin, Hrvatska
Silva Evačić

Puni tekst: hrvatski, pdf (578 KB) str. 209-216 preuzimanja: 559* citiraj
APA 6th Edition
Šimunek, M. i Evačić, S. (2009). Utjecaj inulina na rast i preživljavanje Bifidobacterium longum BB536 u fermentiranom kozjem i kravljem mlijeku. Mljekarstvo, 59 (3), 209-216. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/40512
MLA 8th Edition
Šimunek, Marina i Silva Evačić. "Utjecaj inulina na rast i preživljavanje Bifidobacterium longum BB536 u fermentiranom kozjem i kravljem mlijeku." Mljekarstvo, vol. 59, br. 3, 2009, str. 209-216. https://hrcak.srce.hr/40512. Citirano 22.11.2019.
Chicago 17th Edition
Šimunek, Marina i Silva Evačić. "Utjecaj inulina na rast i preživljavanje Bifidobacterium longum BB536 u fermentiranom kozjem i kravljem mlijeku." Mljekarstvo 59, br. 3 (2009): 209-216. https://hrcak.srce.hr/40512
Harvard
Šimunek, M., i Evačić, S. (2009). 'Utjecaj inulina na rast i preživljavanje Bifidobacterium longum BB536 u fermentiranom kozjem i kravljem mlijeku', Mljekarstvo, 59(3), str. 209-216. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/40512 (Datum pristupa: 22.11.2019.)
Vancouver
Šimunek M, Evačić S. Utjecaj inulina na rast i preživljavanje Bifidobacterium longum BB536 u fermentiranom kozjem i kravljem mlijeku. Mljekarstvo [Internet]. 2009 [pristupljeno 22.11.2019.];59(3):209-216. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/40512
IEEE
M. Šimunek i S. Evačić, "Utjecaj inulina na rast i preživljavanje Bifidobacterium longum BB536 u fermentiranom kozjem i kravljem mlijeku", Mljekarstvo, vol.59, br. 3, str. 209-216, 2009. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/40512. [Citirano: 22.11.2019.]

Sažetak
Fermentirani mliječni napitci proizvedeni su od standardiziranoga kozjega i kravljeg mlijeka (2,9 % mliječne masti) uz dodatak 3 % obranog mlijeka u prahu (kontrolni uzorci), ili uz dodatak 2 % inulina i 1 % obranog mlijeka u prahu (eksperimentalni uzorci). Fermentacija uzoraka provedena je pri 40 °C uporabom termofilne jogurtne kulture YC-380 i probiotičke kulture Bifidobacterium longum BB536. Kod svih je uzoraka poželjna kiselost (pH oko 4,5) postignuta za oko 5,5 h. Broj živih stanica probiotičke kulture (logN/mL) porastao je tijekom fermentacije podjednako za sve uzorke (oko 1,4 logaritamske jedinice), osim za uzorak kravljeg mlijeka obogaćenog inulinom u kojem je porast bifidobakterija bio najveći (oko 1,7 logaritamske jedinice). Tijekom trajanja fermentacije nešto brži pad pH-vrijednosti uočen je kod uzoraka od kozjeg mlijeka u odnosu na kravlje. Na kraju fermentacije između ispitivanih uzoraka nije bilo statistički značajne razlike u pH-vrijednostima (P>0,05), bez obzira na vrstu mlijeka ili dodatak inulina. Tijekom 30 dana čuvanja fermentiranih napitaka pri temperaturi hladionika (oko 6 °C) nešto niže pH-vrijednosti zabilježene su kod uzoraka kravljeg mlijeka u odnosu na kozje, osobito kod kravljeg mlijeka obogaćenog inulinom. Do petnaestog dana čuvanja u svim uzorcima uočen je porast broja živih stanica probiotičkih bakterija, dok je od 20. do 30. dana zabilježen njihov pad za oko 0,5 logaritamske jedinice. U kozjem mlijeku bilo je nešto slabije preživljavanje bifidobakterija nego u kravljem. Broj bifidobakterija u uzorcima obogaćenim inulinom zadnji dan čuvanja u odnosu na kontrolne uzorke bio je veći za oko 0,3 logaritamske jedinice, bez obzira na vrstu mlijeka. U svim uzorcima nakon 30 dana čuvanja u hladioniku osigurana je preporučena koncentracija bifidobakterija na osnovi koje se istraživani fermentirani napitci ubrajaju u probiotičke.

Ključne riječi
Bifidobacterium longum BB536; fermentirano kozje i kravlje mlijeko; inulin; probiotici

Hrčak ID: 40512

URI
https://hrcak.srce.hr/40512

[engleski]

Posjeta: 1.308 *