hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Proizvodnja i kakvoća mlijeka creskih ovaca i njihovih križanaca s avasijem i istočnofrizijskom ovcom

Boro Mioč ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Zvonimir Prpić
Neven Antunac
Zvonko Antunović
Dubravka Samaržija
Ivan Vnučec
Vesna Pavić

Puni tekst: engleski, pdf (299 KB) str. 217-224 preuzimanja: 465* citiraj
APA 6th Edition
Mioč, B., Prpić, Z., Antunac, N., Antunović, Z., Samaržija, D., Vnučec, I. i Pavić, V. (2009). Milk yield and quality of Cres sheep and their crosses with Awassi and East Friesian sheep. Mljekarstvo, 59 (3), 217-224. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/40513
MLA 8th Edition
Mioč, Boro, et al. "Milk yield and quality of Cres sheep and their crosses with Awassi and East Friesian sheep." Mljekarstvo, vol. 59, br. 3, 2009, str. 217-224. https://hrcak.srce.hr/40513. Citirano 19.11.2019.
Chicago 17th Edition
Mioč, Boro, Zvonimir Prpić, Neven Antunac, Zvonko Antunović, Dubravka Samaržija, Ivan Vnučec i Vesna Pavić. "Milk yield and quality of Cres sheep and their crosses with Awassi and East Friesian sheep." Mljekarstvo 59, br. 3 (2009): 217-224. https://hrcak.srce.hr/40513
Harvard
Mioč, B., et al. (2009). 'Milk yield and quality of Cres sheep and their crosses with Awassi and East Friesian sheep', Mljekarstvo, 59(3), str. 217-224. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/40513 (Datum pristupa: 19.11.2019.)
Vancouver
Mioč B, Prpić Z, Antunac N, Antunović Z, Samaržija D, Vnučec I i sur. Milk yield and quality of Cres sheep and their crosses with Awassi and East Friesian sheep. Mljekarstvo [Internet]. 2009 [pristupljeno 19.11.2019.];59(3):217-224. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/40513
IEEE
B. Mioč, et al., "Milk yield and quality of Cres sheep and their crosses with Awassi and East Friesian sheep", Mljekarstvo, vol.59, br. 3, str. 217-224, 2009. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/40513. [Citirano: 19.11.2019.]

Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi utjecaj križanja izvorne creske ovce s avasijem, odnosno s avasijem i istočnofrizijskom ovcom na proizvodnju i kakvoću mlijeka. Redovitim mjesečnim kontrolama mliječnosti prikupljeno je ukupno 830 pojedinačnih uzoraka mlijeka od 139 ovaca u drugoj laktaciji koje potječu iz istog stada (46 čistokrvnih creskih ovaca; 33 križanke creska (75 %) x avasi (25 %), CA; i 60 križanki creska (50 %) x avasi (25 %) x istočnofrizijska (25 %), CAEF). Genotip i stadij laktacije značajno su utjecali na proizvodnju i sastav mlijeka, kao i na broj somatskih stanica u mlijeku. Najviše mlijeka proizvele su križanke CAEF (690 mL po ovci dnevno, odnosno 133,8 L u laktaciji), a najmanje čistokrvna creska ovca (340 ml po ovci dnevno, odnosno 58,48 L u laktaciji). Sadržaji suhe tvari, mliječne masti i proteina povećavali su se s odmicanjem laktacije, dok je sadržaj laktoze imao suprotan trend. Najviši sadržaj suhe tvari, masti i bjelančevina utvrđen je u mlijeku creskih ovaca. Pozitivna korelacija utvrđena je između količine proizvedenog mlijeka i broja somatskih stanica u mlijeku, dok su negativne korelacije utvrđene između proizvodnje mlijeka i sadržaja suhe tvari, masti i proteina u mlijeku.

Ključne riječi
ovčje mlijeko; genotip; križanci; sastav mlijeka; stadij laktacije

Hrčak ID: 40513

URI
https://hrcak.srce.hr/40513

[engleski]

Posjeta: 973 *